Ένα νοσοκομείο των ΗΠΑ απέρριψε έναν ασθενή για μεταμόσχευση καρδιάς επειδή δεν έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Ο 31χρονος DJ Ferguson έχει απόλυτη ανάγκη από μια νέα καρδιά, αλλά το Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη τον έβγαλε από τη λίστα των υποψήφιων για μεταμόσχευση, είπε ο πατέρας του, David, ο οποίος δήλωσε ότι ο γιος του δεν είχε εμβολιαστεί γιατί το εμβόλιο κατά της Covid-19 «έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του γιου του, δεν πιστεύει σε αυτό».

Το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι ακολουθούσε την πάγια πολιτική του επί του ζητήματος.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο Brigham and Women’s, «Δεδομένης της έλλειψης διαθέσιμων οργάνων, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ένας ασθενής που λαμβάνει ένα μεταμοσχευμένο όργανο έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης».

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου σημείωσε ότι απαιτείται «το εμβόλιο κατά της Covid-19 και συμπεριφορές στον τρόπο ζωής των υποψηφίων για μεταμόσχευση, ώστε να δημιουργήσουν την καλύτερη ευκαιρία για μια επιτυχημένη επέμβαση και να βελτιστοποιήσουν την επιβίωση του ασθενούς μετά τη μεταμόσχευση, δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι δραστικά κατασταλμένο».

Η προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση του νοσοκομείου μπορεί να υποδηλώνει ότι ίσως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες πέρα ​​από τον μη εμβολιασμό του ασθενούς για την απόρριψή του, αλλά οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να συζητήσουν λεπτομέρειες, επικαλούμενοι το ιατρικό απόρρητο του ασθενούς.

Το νοσοκομείο πρόσθεσε ότι τα περισσότερα από τα 100.000 άτομα που βρίσκονται στις λίστες αναμονής για μεταμοσχεύσεις οργάνων δεν θα λάβουν μόσχευμα εντός πέντε ετών εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμων οργάνων.

Ο DJ Ferguson νοσηλεύεται στο νοσοκομείο από τις 26 ​​Νοεμβρίου 2021 και πάσχει από κληρονομικό καρδιακό πρόβλημα.

Ο ασθενής υποτίθεται ότι ανησυχούσε ότι θα μπορούσε να παρουσιάσει μυοκαρδίτιδα από το εμβόλιο – μια πιθανή παρενέργεια από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού που το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τονίζει ότι είναι εξαιρετικά σπάνια, αντιμετωπίσιμη και προσωρινή. Το CDC ενθαρρύνει τους λήπτες μοσχευμάτων και όσους βρίσκονται στον άμεσο κύκλο τους να εμβολιαστούν πλήρως.

Ο Δρ Arthur Caplan, επικεφαλής ιατρικής δεοντολογίας στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, είπε στο CBS News ότι μετά από οποιαδήποτε μεταμόσχευση οργάνων το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς καταστέλλεται εντελώς και ακόμη και ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο.

«Τα όργανα είναι σπάνια, δεν πρόκειται να τα μεταμοσχεύσουμε σε κάποιον που έχει λίγες πιθανότητες να επιζήσει – όσοι είναι εμβολιασμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν μετά την επέμβαση», είπε ο Δρ Caplan.