Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που μολύνθηκαν πρόσφατα με την παραλλαγή Όμικρον είχαν ήδη περάσει Covid-19 στο παρελθόν, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μεγάλης, συνεχιζόμενης μελέτης, της React, που εξετάζει χιλιάδες εθελοντές στην Αγγλία.

Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μάθουμε πόσες είναι οι πραγματικές επαναμολύνσεις, αλλά τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν τις ομάδες που φαίνεται να είναι πιο πιθανό να κολλήσουν ξανά κορωνοϊό: μεταξύ τους, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και νοικοκυριά με παιδιά ή πολλά μέλη κάτω από την ίδια στέγη.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εξεταστεί στη μελέτη. Τα τελευταία ευρήματα, για τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2022 βασίζονται σε περίπου 100.000 τεστ PCR. Περίπου 4.000 ήταν θετικοί, μακράν το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της πανδημίας.

Σχεδόν όλοι είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον και δύο στους τρεις (65%) δήλωσαν ότι είχαν ήδη βγει θετικοί στον κορωνοϊό και στο παρελθόν.

Πολλοί θα μπορούσαν να είχαν μολυνθεί εκ νέου, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις τα τέστ PCR ενδέχεται να εντόπισαν παλιά ίχνη του ιού. Άλλες εκτιμήσεις έχουν υποστηρίξει ότι ένα κρούσμα στα 10 είναι πιθανή επαναμόλυνση.

Οι λοιμώξεις από τον κορωνοϊό έχουν επιβραδυνθεί πρόσφατα στην Αγγλία, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών και των νεαρών εφήβων, υποδηλώνουν επίσης τα ευρήματα της React.

Ο διευθυντής του προγράμματος, καθηγητής Paul Elliott, από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Υπάρχει ραγδαία αυξανόμενη διασπορά μεταξύ των παιδιών τώρα που αναμιγνύονται περισσότερο στο σχολείο και, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ο επιπολασμός στους ηλικιωμένους, ηλικίας 65 ετών και άνω, έχει επίσης αυξηθεί… γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Δρ Jenny Harries, δήλωσε ότι αν και τα εμβόλια μπορεί να μην εμποδίζουν κάθε μόλυνση, κάνουν εξαιρετική δουλειά στην προστασία της ζωής μας: «Ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από σοβαρή ασθένεια και νοσηλεία και θα παροτρύνω όποιον δεν το έχει κάνει να εμφανιστεί για την πρώτη ή την αναμνηστική του δόση το συντομότερο δυνατό», είπε.

«Ο αντίκτυπος που έχει ο εμβολιασμός στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και νοσηλειών είναι ξεκάθαρος. Για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε την πτωτική τάση των κρουσμάτων και να προστατεύσουμε τις κοινότητές μας, είναι ακόμα σημαντικό για όλους μας να ακολουθούμε τις συμβουλές για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους χώρους και περιοχές με κακό αερισμό. Αν επισκέπτεστε φίλους και συγγενείς, φροντίστε να κάνετε ένα τεστ προηγουμένως», συμπλήρωσε.