Η Ολλανδία άρει τα πιο αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό, η Δανία πρόκειται να άρει όλους τους περιορισμούς εντός ημερών και η Γαλλία θα αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς την επόμενη εβδομάδα, καθώς πολλές χώρες της Ε.Ε. κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση, παρά τους αριθμούς ρεκόρ των κρουσμάτων.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ δεν αυξάνονται ανάλογα με τα κρούσματα και αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξε ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να σηματοδοτεί μια νέα, πιο διαχειρίσιμη φάση της πανδημίας.

Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μουσεία επετράπη να επαναλειτουργήσουν στην Ολλανδία, καθώς ο Πρωθυπουργός Mark Rutte είπε ότι η κυβέρνηση «ψάχνει συνειδητά τα όρια του δυνατού», αν και οι αριθμοί των κρουσμάτων συνεχίζουν να φτάνουν σε αριθμούς ρεκόρ.

Ωστόσο, οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι μειώνονται στη χώρα και ο υπουργός Υγείας, Ernst Kuipers, είπε ότι μια απόφαση για παράταση των περιοριστικών μέτρων θα κινδύνευε «να βλάψει την υγεία μας και την κοινωνία μας».

Οι καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια που έκλεισαν από τα μέσα Δεκεμβρίου μπορούν πλέον να ανοίξουν ξανά με μειωμένη χωρητικότητα και μέχρι τις 22:00, εφόσον οι πελάτες έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία και οι αθλητικές εκδηλώσεις μπορούν επίσης να καλωσορίσουν το κοινό.

Η κυβέρνηση της Δανίας, η οποία πριν από δύο εβδομάδες επέτρεψε στους κινηματογράφους και τους συναυλιακούς χώρους να ανοίξουν ξανά μετά από έναν μήνα, ανακοίνωσε επίσης σχέδιο να καταργήσει τους εναπομείναντες περιορισμούς από την 1η Φεβρουαρίου.

Η κίνηση – η οποία πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο – θα επιτρέψει στα νυχτερινά κέντρα να ανοίξουν ξανά, στα εστιατόρια να σερβίρουν αλκοόλ μετά τις 22:00 και στα καταστήματα να λειτουργήσουν χωρίς όριο πελατών. Τα πιστοποιητικά δεν θα χρειάζονται πλέον και οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να φορούν μάσκες.

Όπως η Ολλανδία, έτσι και η Δανία έχει σημειώσει πρόσφατα διαδοχικά ρεκόρ κρουσμάτων, αλλά χωρίς υπερφόρτωση του συστήματος υγείας: «Υπήρξε μια αποσύνδεση της τάσης που υπήρχε νωρίτερα στην επιδημία, όταν η αύξηση των κρουσμάτων σήμαινε και αύξηση των νοσηλειών», δήλωσε η συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης. Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 σε ΜΕΘ έχει πέσει σχεδόν στο μισό από τις αρχές Ιανουαρίου.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα χαλάρωση των περιορισμών επίσης παρά τα ρεκόρ κρουσμάτων, με τα μπαρ και τα εστιατόρια να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα και να ανοίγουν ξανά δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους.

Το κύμα της Όμικρον δεν αναμένεται να κορυφωθεί στη χώρα για ένα δεκαπενθήμερο, αλλά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται με πολύ πιο αργό ρυθμό από τις λοιμώξεις και ο αριθμός των ασθενών στην εντατική μειώνεται: «Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», δήλωσε ο ιολόγος Steven Van Gucht.

Η Γαλλία ανέφερε την Τρίτη νέο ημερήσιο ρεκόρ με 501.635 νέα κρούσματα, αλλά οι ασθενείς σε ΜΕΘ είναι οι μισοί απ’ ότι στα προηγούμενα κύματα και ο αριθμός τους μειώνεται σταθερά από τις 12 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση προτίθεται να χαλαρώσει τα μέτρα από την επόμενη εβδομάδα, με την τηλεργασία και τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους να μην είναι πλέον υποχρεωτικές.