Υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει μακρά Covid-19 εάν κολλήσει κορωνοϊό, σύμφωνα με μια μελέτη.

Μια ομάδα ερευνητών παρακολούθησε περισσότερους από 200 ασθενείς για έως και τρεις μήνες αφότου διαγνώστηκαν με Covid-19 και διαπίστωσαν ότι ορισμένοι παράγοντες φαινόταν να σχετίζονται με τη μακρά Covid-19.

Τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω μελέτες για τρόπους πρόληψης ή θεραπείας ορισμένων περιπτώσεων μακροχρόνιας Covid-19, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά και νευρολογικά συμπτώματα που παραμένουν για μήνες μετά την εξάλειψη της λοίμωξης.

Με τον όρο μακρά Covid-19 εννοούμε τις περιπτώσεις που τα συμπτώματα του κορωνοϊού διαρκούν εβδομάδες ή μήνες μετά την εξάλειψη της μόλυνσης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι είτε ήπια είτε σοβαρά και κυμαίνονται από υπερβολική κόπωση, δύσπνοια και πόνο στο στήθος έως προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση, αϋπνία και ζάλη.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell, υποστηρίζει ότι ένα από τα κοινά σημεία ήταν το υψηλό επίπεδο RNA του κορωνοϊού στο αίμα των ασθενών στα αρχικά στάδια της ασθένειάς τους, γεγονός που υποδηλώνει υψηλό ιικό φορτίο.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η παρουσία ορισμένων αντισωμάτων που βρίσκονται σε αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία επιτίθενται κατά λάθος στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Ένας τρίτος είναι ιστορικό ιού Epstein-Barr, ο οποίος επηρεάζει πολλούς ανθρώπους όταν είναι νέοι και συνεχίζει να ζει στο σώμα.

Ο τελευταίος παράγοντας ήταν ο διαβήτης τύπου 2, είπαν οι ερευνητές, αν και οι διευκρίνισαν ότι περαιτέρω μελέτες μπορεί να δείξουν ότι ο διαβήτης είναι μόνο μία από σειρά προβλημάτων υγείας που μπορεί να οδηγήσει σε μακρά Covid-19.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογράμμισαν ότι τα ευρήματά τους ήταν διερευνητικά και ζήτησαν να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα για το θέμα.

Ο Δρ Jim Heath, κύριος ερευνητής της μελέτης και πρόεδρος του Ινστιτούτου Συστημάτων Βιολογίας, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού βιοϊατρικής έρευνας με έδρα το Σιάτλ, είπε στους ότι η έρευνα «τονίζει τη σημασία του να γίνονται μετρήσεις νωρίς στην πορεία της νόσου για να γνωρίζουμε πώς να θεραπεύονται οι ασθενείς».

«Κάναμε αυτήν την ανάλυση γιατί γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς θα πάνε σε γιατρούς και θα πουν ότι είναι κουρασμένοι όλη την ώρα ή οτιδήποτε άλλο και ο γιατρός απλώς τους λέει να κοιμούνται περισσότερο», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν είναι πολύ χρήσιμο».

Στη μελέτη συμμετείχαν δεκάδες ερευνητές από διάφορα ιδρύματα και ερωτήθηκαν ασθενείς που ανέφεραν περίπου 20 συμπτώματα μακράς Covid-19, όπως κόπωση, «ομίχλη» του εγκεφάλου και δύσπνοια.

Σύμφωνα με τον Δρ Heath, το 37% των ασθενών ανέφεραν τρία ή περισσότερα συμπτώματα μέσα σε δύο ή τρεις μήνες αφότου μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό. Από αυτούς που ανέφεραν τρία ή περισσότερα συμπτώματα, το 95% διαπιστώθηκε ότι είχε έναν ή περισσότερους από τους τέσσερις παράγοντες όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά με τον ιό.