Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Οτάβα του Καναδά, για να διαμαρτυρηθούν για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά της Covid-19, τις μάσκες και τα lockdown. Κάποιοι ταξίδεψαν με φορτηγά και στάθμευαν στους δρόμους γύρω από τον λόφο του Κοινοβουλίου, εμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Η αστυνομία της Οτάβα είπε ότι ερευνά περιστατικά απειλητικής συμπεριφοράς προς την αστυνομία και πολίτες από διαδηλωτές: «Πολλές ποινικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση και με τη βεβήλωση του Εθνικού Πολεμικού Μνημείου και του Αγάλματος του Terry Fox», δήλωσε η αστυνομία της Οτάβα.

Μερικοί διαδηλωτές στάθμευσαν στον χώρο του Εθνικού Πολεμικού Μνημείου Πολέμου και άλλοι έφεραν πλακάτ και σημαίες με σβάστικες, προκαλώντας ευρεία καταδίκη.

Το άγαλμα του Fox, ενός εθνικού ήρωα που έχασε ένα πόδι από καρκίνο των οστών όταν ήταν μικρός και στη συνέχεια ξεκίνησε το 1980 σε ένα ταξίδι συγκέντρωσης χρημάτων σε όλο τον Καναδά για την έρευνα για τον καρκίνο, «στολίστηκε» με μια ανάποδη καναδική σημαία με μια επιγραφή που έγραφε «υποχρεωτικότητα ελευθερίας».

Ο Καναδάς έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο. Ο Πρωθυπουργός Justine Trudeau είπε ότι οι Καναδοί δεν αντιπροσωπεύονται από αυτή την «πολύ ανησυχητική, μικρή, αλλά πολύ ηχηρή μειοψηφία Καναδών που επιτίθενται στην επιστήμη, στην κυβέρνηση, στην κοινωνία, στις εντολές και συμβουλές για τη δημόσια υγεία».

Η Deirdre Freiheit, πρόεδρος των Shepherds of Good Hope, μιας οργάνωσης που διαχειρίζεται τη διανομή φαγητού για τους άστεγους της Οτάβα, είπε ότι αρκετοί διαδηλωτές εμφανίστηκαν στο συσσίτιο και επιτέθηκαν λεκτικά στο προσωπικό και τους εθελοντές απαιτώντας να τους εξυπηρετήσουν. Είπε ότι σε ορισμένους διαδηλωτές έδωσαν φαγητό για να εκτονωθεί η κατάσταση και ότι στο μέλλον θα δίνονται γεύματα μόνο σε όσους τα χρειάζονται.

Η διαδήλωση είχε αρχικά ως στόχο την καταγγελία της εντολής για εμβολιασμό στους οδηγούς φορτηγών που περνούν τα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ, αλλά μετατράπηκε σε μια διαμαρτυρία ενάντια σε όλα τα μέτρα κατά της Covid-19 και την κυβέρνηση του Καναδά.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Ιανουαρίου, απαιτείται από τους οδηγούς φορτηγών που εισέρχονται στον Καναδά να έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει τον ίδιο κανόνα στους οδηγούς φορτηγών που εισέρχονται στη χώρα.

Η Καναδική Ομοσπονδία Φορτηγών είπε ότι μια μεγάλη μερίδα διαδηλωτών δεν είχαν καμία σχέση με τον κλάδο, προσθέτοντας ότι είχαν ξεχωριστή ατζέντα να προωθήσουν. Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών είναι εμβολιασμένοι.