Ο νέος νόμος που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 για οποιονδήποτε άνω των 18 ετών τίθεται σε ισχύ στην Αυστρία αυτήν την εβδομάδα. Αρκετές χώρες έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις για τους ηλικιωμένους ή το ιατρικό προσωπικό, αλλά η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που το κάνει για όλους τους ενήλικες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι εμβολιασμοί είναι αποτελεσματικοί για την καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών και ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να αποφευχθούν μελλοντικά lockdown. Η Karoline Edtstadler, υπουργός Ε.Ε. και Συντάγματος, λέει ότι η κυβέρνηση έχει «πλήρη επίγνωση ότι είναι πραγματικά ένα μεγάλο βήμα και ένα πραγματικά αυστηρό μέτρο», αλλά, όπως λέει, απαραίτητο.

Αν και καταλαβαίνει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποτελεί «παρέμβαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, σε αυτήν την περίπτωση, αυτή η παρέμβαση μπορεί να δικαιολογηθεί». «Έχουμε την ανάγκη να βγούμε από την πανδημία και γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτήν και να επιστρέψουμε σε μια κανονική ζωή», συνεχίζει.

Η εντολή εμβολιασμού, λέει, θα λήξει τον Ιανουάριο του 2024 και θα μπορούσε να λήξει νωρίτερα, εάν το επιτρέψει η πανδημία. Ο νόμος τίθεται σε ισχύ στις 3 Φεβρουαρίου, αλλά οι αρχές δεν θα αρχίσουν να ελέγχουν πραγματικά τους πολίτες αν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Όσοι αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα που κυμαίνονται από €600 έως €3.600. Εξαιρέσεις ισχύουν για όσες δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους ή γυναίκες που είναι έγκυες.

Περίπου το 72% των Αυστριακών είναι πλήρως εμβολιασμένο. Ο Δρ Klaus Markstaller, επικεφαλής του Τμήματος Αναισθησίας και Εντατικής Θεραπείας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, λέει ότι το εμβόλιο σώζει ζωές: «Έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα ότι ο εμβολιασμός εμποδίζει τη σοβαρή εξέλιξη της νόσου και ως εκ τούτου μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ. Έτσι, αν θέλετε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο για εσάς και τον κίνδυνο για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, εμβολιαστείτε».

Ωστόσο, υπάρχει σημαντική ισχυρή αντίδραση στην εντολή εμβολιασμού. Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, που τίθεται κατά των εμβολίων, λέει ότι θα πολεμήσει το μέτρο στο δικαστήριο. Ο ηγέτης του, Herbert Kickl, είπε ότι ο νόμος «ανοίγει τον δρόμο προς τον ολοκληρωτισμό στην Αυστρία».

Πολλοί πολέμιοι του νόμου βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Διαδηλωτές από πολλά διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα ενάντια στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, αλλά και τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό γενικότερα.