Η Δανία γίνεται από σήμερα η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρει όλους τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού, παρά τον αριθμό-ρεκόρ των κρουσμάτων, βασιζόμενη στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών της για να αντιμετωπίσει την παραλλαγή Όμικρον: το 81,2% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις, ενώ το 60% έχει κάνει και την ενισχυτική.

Μετά από μια πρώτη προσπάθεια άρσης όλων των περιορισμών της μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, η σκανδιναβική χώρα καταργεί για άλλη μια φορά τις μάσκες, τα πιστοποιητικά και τους χρονικούς περιορισμούς σε μπαρ και εστιατόρια.

Τα νυχτερινά κέντρα ανοίγουν ξανά και σταματούν να ισχύουν τα όρια στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται σε συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα θα επιστρέψει «στη ζωή όπως την ξέραμε πριν από τον κορωνοϊό».

Μόνο ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ στα σύνορα της χώρας, για τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες που φτάνουν από χώρες εκτός Σένγκεν.

Η χαλάρωση έρχεται καθώς η Δανία καταγράφει περίπου 40.000-50.000 νέα κρούσματα την ημέρα, σχεδόν το 1% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

«Έχουμε εξαιρετικά υψηλή κάλυψη ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις», δήλωσε ο επιδημιολόγος Lone Simonsen από το Πανεπιστήμιο του Ροσκίλντε.

Συμπεριλαμβανομένων εκείνων που νόσησαν πρόσφατα από Covid-19, οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι το 80% του πληθυσμού προστατεύεται από σοβαρή νόσου. «Δεδομένου ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια στους εμβολιασμένους, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να αρθούν οι περιορισμοί», είπε ο Δρ Simonsen.

Η ευρεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον αναμένεται επίσης να οδηγήσει σε μια «πιο ισχυρή και μακροχρόνια ανοσία» σημείωσε ο ειδικός, βοηθώντας τη χώρα να αποκρούσει μελλοντικά κύματα της πανδημίας.

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του Covid-19, η στρατηγική της Δανίας απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης στο εσωτερικό της χώρας. Σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Politiken, το 64% των Δανών δήλωσε ότι πιστεύει στην τακτική της κυβέρνησης κατά της Covid-19.