Οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με Covid-19 εμφανίζουν σωματικές, ψυχικές και γνωστικές επιπτώσεις έναν χρόνο αργότερα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επιπλέον, σχεδόν το 60% όσων εργάζονταν προτού μπουν στο νοσοκομείο ανέφεραν προβλήματα στην εργασία τους έναν χρόνο αργότερα, όπως το να χρειάζεται να εργάζονται λιγότερες ώρες ή να παίρνουν αναρρωτική άδεια.

Η μελέτη περιελάμβανε 246 ασθενείς 1 χρόνο μετά τη νοσηλεία σε ΜΕΘ για Covid-19 σε 11 νοσοκομεία της Ολλανδίας. Οι ερευνητές βρήκαν ότι:

-Το 74,3% ανέφερε σωματικά προβλήματα

-Το 26,2% ανέφερε προβλήματα ψυχικής υγείας

-Το 16,2% ανέφερε γνωστικά προβλήματα

Τα ευρήματα της μελέτης, με επικεφαλής τον Δρ Hidde Heesakkers, από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Radboud στην Ολλανδία και τους συναδέλφους του, δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στο JAMA.

Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων στη μελέτη ανέφεραν νέα σωματικά προβλήματα ως αποτέλεσμα της νοσηλείας στη ΜΕΘ για Covid-19.

Μεταξύ αυτών που ανέφεραν ψυχικά προβλήματα, το 17,9% ανέφερε άγχος και το 18,3% ανέφερε κατάθλιψη έναν χρόνο αργότερα. Το 9,8% των πρώην ασθενών ανέφερε συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

«Αυτή η μελέτη δείχνει τον απίστευτο αντίκτυπο που έχει μια εισαγωγή σε ΜΕΘ στη ζωή πρώην ασθενών με Covid-19. Ακόμη και μετά από έναν χρόνο, οι μισοί νιώθουν κουρασμένοι ή χωρίς ενέργεια να συνεχίσουν πλήρως την εργασία τους», ανέφερε η συν-συγγραφέας Δρ Marieke Zegers, επίσης από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud.

«Με βάση τα ευρήματά μας, οι ασθενείς υψηλού κινδύνου για μακροχρόνια προβλήματα θα πρέπει να ξεκινήσουν την αποκατάσταση όσο βρίσκονται ακόμη στη ΜΕΘ και να συνεχίσουν και μετά, για να μετριάσουν ή ακόμα και να αποτρέψουν αυτά τα προβλήματα. Δεν πρόκειται για τυπική φροντίδα μετά τη ΜΕΘ, χρειάζεται κάτι παραπάνω», εξήγησε.

Η Δρ Zegers σημείωσε ότι κάνουν περισσότερη έρευνα για να διαπιστώσουν γιατί το ένα τέταρτο των ασθενών δεν είχαν τέτοια συμπτώματα. Επισημαίνει επίσης ότι η μελέτη τους δείχνει ότι η διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλες ομάδες ασθενών σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αριθμός των ασθενών που είχαν προβλήματα όταν επέστρεφαν στην εργασία ήταν υψηλότερος μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ με Covid-19 (58%), σε σύγκριση με το 43% μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ για άλλους λόγους.