Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην τελευταία ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο ζήτημα που συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα όσων αφορά την παραλλαγή Όμικρον: είναι τελικά ποιο ήπια;

«Πρόσφατα ο Καθηγητής Hanage από τη Βοστώνη προσπάθησε να αποτυπώσει τις επιπτώσεις της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον, μελετώντας κυρίως τα δεδομένα από την Νότια Αφρική.

»Τόνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, σήμερα με την Όμικρον βλέπουμε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με προηγούμενη ανοσία, είτε λόγω φυσικής νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού, να κολλάνε.

»Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον γιατί σήμερα, δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει ανοσία, αλλά και γιατί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Όμικρον είναι να μπορεί να μολύνει άτομα με προηγούμενη ανοσία.

»Όμως, όπως πολλές φορές έχει τονιστεί, ο εμβολιασμός, και ιδιαίτερα ο πλήρης εμβολιασμός με τρεις δόσεις, προσφέρει προστασία και έναντι της Όμικρον για σοβαρή νόσο και ανάγκη για νοσηλεία.

»Ο Καθηγητής αναφέρει ότι είναι πιθανόν εσφαλμένο να πιστεύουμε ότι η λοίμωξη Όμικρον προκαλεί ήπια νόσο και ότι αυτό προφανώς συμβαίνει γιατί βλέπουμε να νοσούν πολλοί με προηγούμενη ανοσία.

»Με άλλα λόγια, θεωρεί ότι αυτή η λεγόμενη αποσύζευξη που παρατηρούμε σήμερα, δηλαδή ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που δεν μεταφράζεται σε αναμενόμενο και αντίστοιχο αριθμό νοσηλειών και θανάτων, οφείλεται κυρίως στο ότι ο ιός αυτός μας βρήκε σε μία στιγμή που οι περισσότεροι έχουμε εμβολιαστεί ή έχουμε προηγούμενη ανοσία από φυσική λοίμωξη.

»Πιθανότατα, σχετίζεται λιγότερα από όσο αρχικά νομίζαμε στο ότι η Όμικρον προκαλεί ήπια νόσο. Μάλιστα, αναφέρεται σε δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, όπου όταν συνέκριναν τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί η Όμικρον σε σύγκριση με την μετάλλαξη Δέλτα σε άτομα που δεν είχαν ξανασυναντήσει στη ζωή τους τον ιό, φάνηκε ότι η Όμικρον είναι κατά μόλις 25% ηπιότερη.

»Χαρακτηριστικά λέει: «οι ιοί μεταλλάσσονται κυρίως με στόχο να γίνουν πιο μεταδοτικοί και λιγότερο για να γίνουν λιγότερο παθογόνοι».

»Έτσι θα πρέπει να προβληματιστούμε στη χώρα μας, όπου περίπου 300.000 συνάνθρωποί μας υψηλού κινδύνου ηλικίας άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

»Αυτοί εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι και να κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά ή και να χαθούν».