Όλα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για αυτοαπομόνωση μετά από θετικό τεστ, πρόκειται να καταργηθούν στην Αγγλία σε δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Boris Johnson.

Ο Πρωθυπουργός επισπεύδει την ημερομηνία κατά ένα μήνα, λέγοντας ότι η αλλαγή «δείχνει ότι η σκληρή δουλειά του βρετανικού λαού αποδίδει» και θέτει την Αγγλία σε διαφορετική πορεία από πολλές χώρες που συνεχίζουν να επιβάλλουν την καραντίνα για όσους είναι θετικοί με κυρώσεις και πρόστιμα, ακόμη και όταν χαλαρώνουν άλλους κανόνες.

Ορισμένοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ο Johnson διακινδύνευε να στείλει ένα μήνυμα ότι η πανδημία «τελείωσε» και ότι «πήγαινε πολύ μακριά, πολύ νωρίς» στοχεύοντας να τερματίσει όλους τους κανόνες στην Αγγλία από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου.

Ορισμένες οδηγίες αναμένεται να εκδοθούν αργότερα, αλλά όσοι είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα θα πρέπει να αποφεύγουν να πάνε στη δουλειά – αν και χωρίς την τρέχουσα νομική υποχρέωση και πιθανά πρόστιμα. Επί του παρόντος, όσοι έχουν κολλήσει τον ιό μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους μετά από αρνητικό rapid test στις πέντε και έξι ημέρες της καραντίνας.

Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε σηματοδοτήσει τον περασμένο μήνα ότι σχεδίαζε να άρει όλους τους εναπομείναντες νομικούς περιορισμούς, αλλά σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση ο Johnson επιτάχυνε το χρονοδιάγραμμα.

Το σχέδιο ήταν να «παρουσιαστεί η στρατηγική μας για τη ζωή με την Covid» στις 21 Φεβρουαρίου. Όμως ο Johnson, μιλώντας στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι αν «οι τρέχουσες ενθαρρυντικές τάσεις στα δεδομένα συνεχιστούν», θα επιβεβαιώσει το τέλος όλων των εγχώριων κανονισμών για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Ορισμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, όπως τα έντυπα εντοπισμού επιβατών και η καραντίνα για μη εμβολιασμένα άτομα, είναι πιθανό να συνεχιστούν.

«Προφανώς με τον ίδιο τρόπο που κάποιον με γρίπη, δεν θα συνιστούσαμε να πάει στη δουλειά, δεν θα συνιστούσαμε ποτέ σε κανέναν να πάει στη δουλειά, όταν έχει μια μολυσματική ασθένεια», είπε ο εκπρόσωπος του Johnson. Τα δωρεάν τεστ για τους πολίτες θα συνεχιστούν προς το παρόν, αν και αναμένεται να καταργηθούν κάποια στιγμή και αυτά.

Η επιστημονική κοινότητας δεν έμεινε ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού: Ο καθηγητής Tim Spector, ο οποίος διευθύνει τη μελέτη της εφαρμογής Zoe Covid στο King’s College του Λονδίνου είπε ότι η επικείμενη κατάργηση των μέτρων στην Αγγλία είναι «μια πολιτική δήλωση και όχι μια επιστημονική» και μια «πράξη ανευθυνότητας».