Η Αφρική βγαίνει από την πανδημική φάση του κορωνοϊού και κινείται προς μια κατάσταση μακροπρόθεσμης διαχείρισης του ιού, δήλωσε ο περιφερειακός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Αφρική.

«Η πανδημία περνά σε μια διαφορετική φάση», είπε ο Δρ Matshidiso Moeti: «Πιστεύουμε ότι κινούμαστε τώρα, ειδικά με τους εμβολιασμούς που αναμένεται να αυξηθούν, σε κάτι που θα μπορούσε να γίνει ένα είδος ενδημικής συμπόρευσης με τον ιό».

Ο Δρ Moeti είπε επίσης ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Covid στην Αφρική μπορεί να είναι επτά φορές υψηλότερος από ό,τι υποδηλώνουν τα επίσημα στοιχεία και οι θάνατοι από τον ιό δύο έως τρεις φορές υψηλότεροι: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα προβλήματα των συστημάτων επιτήρησής μας στην ήπειρο έχουν οδηγήσει σε υποτίμηση των κρουσμάτων», εξήγησε.

Τα σχόλια του Moeti επιβεβαιώνουν αυτό που υποπτεύεται όλο και περισσότερο ένας αριθμός ερευνητών που εργάζονται για να κατανοήσουν το λεγόμενο «παράδοξο της Αφρικής» – γιατί οι επίσημες αναφορές από τις αφρικανικές χώρες απέτυχαν να καταγράψουν την ίδια κατανομή κρουσμάτων και θανάτων όπως αλλού στον κόσμο.

Κάποιοι έχουν προτείνει ότι το πολύ μικρότερο ηλικιακό προφίλ στις χώρες της ηπείρου μπορεί να συνέβαλε σε αυτό, αλλά οι περισσότεροι επικεντρώνονται γύρω από τη σημαντική υποκαταμέτρηση σε χώρες με αδύναμα συστήματα επιτήρησης υγείας που απέτυχαν να εντοπίσουν τόσο τις λοιμώξεις όσο και τους θανάτους τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με απολογισμό του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, οι καταγεγραμμένες λοιμώξεις σε όλη την Αφρική ανήλθαν σε περισσότερα από 11 εκατομμύρια στις 10 Φεβρουαρίου και οι θάνατοι σε 250.000. Εάν οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ είναι σωστές, τα πραγματικά νούμερα θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά στα 70 εκατομμύρια και 750.000 αντίστοιχα.

Η ανησυχία για την υποκαταμέτρηση έχει προκληθεί από μια σειρά από μελέτες και ορολογικές έρευνες -ιδίως στη Νότια Αφρική, η οποία διαθέτει μια από τις πιο εξελιγμένες υπηρεσίες επιτήρησης ασθενειών της ηπείρου- που υποδηλώνουν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Η Αφρική είναι μια ακόμη περιοχή που ο ΠΟΥ διακρίνει ότι μπορεί να βγαίνει από τη φάση της πανδημίας και να κινείται προς μια πιο σταθερή κατάσταση. Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Hans Kluge, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ήπειρος θα μπορούσε σύντομα να εισέλθει σε μια «μακρά περίοδο ηρεμίας» που ισοδυναμεί με «κατάπαυση του πυρός» στην πανδημία, χάρη στη λιγότερο σοβαρή παραλλαγή Όμικρον, τα υψηλά επίπεδα ανοσίας από εμβολιασμό και νόσηση και την έναρξη του θερμότερου ανοιξιάτικου καιρού.

Η αισιόδοξη εκτίμησή του ανέφερε ότι η διοικητική περιοχή που για τον ΠΟΥ περιλαμβάνει 53 χώρες, βρίσκεται σε θέση υψηλότερης προστασίας που θα μπορούσε να «μας φέρει διαρκή ειρήνη», ακόμη και αν εμφανιστεί μια νέα, πιο επιθετική παραλλαγή.