Η Γαλλία δεν θα απαιτεί πλέον από τις 28 Φεβρουαρίου από τους πολίτες της να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους όπου η είσοδος υπόκειται σε έλεγχο για πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή νόσησης από τον κορωνοϊό, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της χώρας, επικαλούμενο «βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης».

Οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε εσωτερικούς χώρους που δεν υπόκεινται σε έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Οι νέοι κανόνες ισχύουν για δημόσιους χώρους, όπως μπαρ και εστιατόρια, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, στους οποίους απαιτείται απόδειξη εμβολιασμού για να εισέλθει κάποιος πολίτης.

Η νέα οδηγία είναι σύμφωνη με τη σύσταση του υγειονομικού συμβουλίου των ειδικών επιστημόνων της χώρας και έρχεται ως επακόλουθο της σημαντικής μείωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και των νοσηλειών εξαιτίας της Covid-19.

«Σε ένα πλαίσιο όπου η πίεση από την πανδημία μειώνεται έντονα, το πάσο εμβολιασμού μας επιτρέπει να αναιρέσουμε την απαίτηση για χρήση μάσκας όπως κάναμε σε προηγούμενα κύματα του κορωνοϊού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υγείας Olivier Véran.

Η Γαλλία είχε ήδη σταματήσει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από τους πολίτες της ήδη από τις 2 Φεβρουαρίου.

Η αλλαγή στους κανόνες που ισχύει από σήμερα μειώνει επίσης από τρία σε ένα τον αριθμό των τεστ που πρέπει να κάνουν οι πολίτες υποχρεωτικά εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν τον Απρίλιο και την αυξανόμενη δυσαρέσκεια σε μερίδα του κοινού της Γαλλίας σχετικά με τους περιορισμούς για τον έλεγχο των λοιμώξεων, η κυβέρνηση του Προέδρου της χώρας Emmanuel Macron έχει υποσχεθεί να χαλαρώσει τα μέτρα εντός των επόμενων εβδομάδων, εφόσον βεβαίως τα κρούσματα συνεχίζουν να μειώνονται.

Η Γαλλία είχε ένα από τα πιο ισχυρά κινήματα κατά των μέτρων, του πιστοποιητικού εμβολιασμού και της υποχρεωτικότητάς του. Ωστόσο, πάνω από το 77% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί, ενώ 55% έχει κάνει και την ενισχυτική δόση – στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 70% και σχεδόν 47%.