Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία που δείχνουν τις πιθανότητες να επαναμολυνθεί κάποιος που είχε κολλήσει κορωνοϊό στο παρελθόν και επέλεξε να μην εμβολιαστεί, θεωρώντας ότι η φυσική ανοσία τον προστατεύει:

«Καθημερινά έχουμε και νεότερα δεδομένα από όλο τον κόσμο, αναφορικά με τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον».

»Μελέτη από το Κατάρ, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο New England Journal of Medicine, μας επιβεβαιώνει αυτό που διαπιστώσαμε όλοι. Ότι δηλαδή, ενώ παλαιότερα, όταν κυκλοφορούσε η μετάλλαξη Δέλτα και επικρατούσε η μετάλλαξη «Δέλτα», μια προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό μας προστάτευε σε ποσοστό 90% από επαναμόλυνση, σήμερα που έχουμε επικράτηση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού της Όμικρον, προηγούμενη μόλυνση προστατεύει μόλις κατά 56%.

»Παράλληλα, μόλις εχθές δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη από το Ισραήλ, που παρακολούθησε ασθενείς που είχαν μολυνθεί παλιότερα από κορωνοϊό.

»Η μελέτη αυτή έδειξε ότι όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν επειδή θεωρούσαν ότι η φυσική νόσος τους προστάτευε, είχαν 60% με 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν δεύτερη φορά σε σχέση με αυτούς που είχαν εντωμεταξύ εμβολιαστεί.

»Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η μελέτη στην οποία αναφέρομαι, διενεργήθηκε πριν να επικρατήσει η «Όμικρον» στο Ισραήλ, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

»Αν λοιπόν συνδυάσουμε τα δεδομένα από αυτές τις δυο μελέτες που προανέφερα, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ιδιαίτερα σήμερα με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον είναι λάθος αυτό που κάποιοι υποστηρίζουν ότι “δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ γιατί έχω ήδη νοσήσει, έχω ήδη κολλήσει”».

Παράλληλα, η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στην πορεία της πανδημίας στη χώρα:

«Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερή. Δεν παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση στο κυλιόμενο τον τελευταίο μήνα, με τον κυλιόμενο μέσο του επταημέρου να παραμένει σταθερός περίπου μεταξύ 17.000 και 18.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα.

»Η ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων δεν μεταβλήθηκε σημαντικά. Το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδος παρέμεινε σταθερό στο 5,6%.

»Παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών με μείωση των νέων εισαγωγών, μείωση του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών, μείωση των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι, αλλά και των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά.

»Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, την τελευταία εβδομάδα είχαμε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές και μείωση του φορτίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά 5% περίπου.

»Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών λόγω Covid μειώθηκε στους 4.100 ασθενείς και ο μέσος κυλιόμενος νέων εισαγωγών του επταημέρου μειώθηκε σε λιγότερους από 400 ανά ημέρα».