Οι μητέρες που γέννησαν για πρώτη φορά και οι μητέρες διδύμων μπορεί να είναι μεταξύ εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης, σύμφωνα με μια μεγάλη νέα μελέτη.
Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια κοινή ασθένεια, που αντιμετωπίζει περίπου μία στις οκτώ γυναίκες αμέσως μετά τον τοκετό.
Η έρευνα υποδηλώνει ότι υπάρχει μια γενετική συνιστώσα στην επιλόχεια κατάθλιψη και οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν την πυροδότηση ενός καταθλιπτικού επεισοδίου σε ευάλωτες γυναίκες, όπως δήλωσε η Δρ Jennifer Payne, η οποία διευθύνει το Ερευνητικό Πρόγραμμα Αναπαραγωγικής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.
Αλλά πρόσθετοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης – και στη νέα μελέτη περισσότερων του 1 εκατομμυρίου νέων μητέρων παγκοσμίως, η ομάδα της Δρ Payne εντόπισε μερικές.
Το ένα είναι η ηλικία: Η κατάθλιψη ήταν πιο συχνή στις γυναίκες κάτω των 25 ετών και τα ποσοστά μειώνονταν στη συνέχεια. Μεταξύ αυτών των νεότερων μητέρων, το 10% ανέφερε συμπτώματα κατάθλιψης εντός τριών μηνών από τον τοκετό. Αυτό σε σύγκριση με το 8,5% των μητέρων ηλικίας 25 έως 29 ετών και το 6% έως το 7% των μητέρων μεγαλύτερης ηλικίας, όπως έδειξαν τα ευρήματα.
Προηγούμενες έρευνες, είπε η Δρ Payne, έφτασαν σε ανάμεικτα συμπεράσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ ηλικίας και επιλόχειας κατάθλιψης: Κάποιες είχαν υποστηρίξει ότι τόσο οι νεότερες όσο και οι μεγαλύτερες μαμάδες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
Η νέα μελέτη βρήκε κάτι διαφορετικό: Σε γενικές γραμμές, οι σχετικά μεγαλύτερες γυναίκες είχαν χαμηλότερες πιθανότητες συμπτωμάτων κατάθλιψης – εκτός αν γέννησαν δίδυμα. Συνολικά, οι μητέρες δίδυμων νεογνών ανέφεραν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης από εκείνες που είχαν ένα μωρό (περίπου 11%, έναντι 8%). Αλλά η ηλικία είχε επίσης σημασία: Από τις μητέρες ηλικίας 40 ετών και άνω, το 15% ανέφερε συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με λιγότερο από το 10% των γυναικών στη δεκαετίας των 30 που είχαν δίδυμα.
Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί, είπε η Δρ Payne. Όμως ένα ερώτημα, σημείωσε, είναι αν παίζει ρόλο η θεραπεία κατά της υπογονιμότητας. Θεωρητικά, θα μπορούσαν να υπάρξουν επιδράσεις από τα ορμονικά φάρμακα. Επιπλέον, η προσπάθεια μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, ίσως μετά από πολλαπλές προσπάθειες, μπορεί να έχει ψυχολογικό αντίκτυπο.
Η ερευνήτρια επεσήμανε επίσης μια άλλη πιθανότητα: Οι γυναίκες που αποκτούν το πρώτο τους μωρό στα 40 τους -και μάλιστα δίδυμα- αντιμετωπίζουν μια τεράστια αλλαγή στη ζωή τους, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην εμφάνιση κατάθλιψης.
Η μητρότητα για πρώτη φορά ήταν, στην πραγματικότητα, ένας παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη σε ολόκληρη την ομάδα μελέτης. Σε κάθε ηλικιακή ομάδα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που γίνονταν μητέρες για πρώτη φορά είχαν κάπως υψηλότερα ποσοστά συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Τα ευρήματα – που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Affective Disorders – βασίζονται σε απαντήσεις από περισσότερες από 1 εκατομμύριο γυναίκες σε 138 χώρες.