Τα αυξημένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και ο ενεργός τρόπος ζωής φαίνεται να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ακόμη και αν ξεκινήσουμε την άσκηση αργότερα στη ζωή μας.
Οι ερευνητές εξέτασαν πώς συνδέονται διαφορετικά πρότυπα σωματικής δραστηριότητας με καρδιακές παθήσεις σε γυναίκες και άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και διαπίστωσαν ότι η περισσότερη δραστηριότητα συσχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και θανάτου, ακόμη και αν οι συμμετέχοντες δεν ήταν στην πρώτη τους νιότη.
Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε σε όσους έκαναν περισσότερα από 20 λεπτά σωματικής άσκησης κάθε μέρα και τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα στην ηλικία των 70 ετών.
«Η σωματική δραστηριότητα είναι πιθανό να είναι ωφέλιμη σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά για να συνοψίσουμε τα ευρήματά μας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όταν πρόκειται για σωματική δραστηριότητα, όσο πιο γρήγορα την ξεκινήσετε τόσο το καλύτερο», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Claudio Barbiellini Amidei, του Πανεπιστημίου της Πάντοβα στην Ιταλια.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 3.099 Ιταλούς που ήταν 65 ετών και άνω, από το 1995 έως το 1997, ενώ έκαναν και επισκέψεις παρακολούθησης στα 4 χρόνια και στα 7 χρόνια. Η ομάδα μελέτης χρησιμοποίησε έρευνες, νοσοκομειακά αρχεία και κλινικές αξιολογήσεις για τον εντοπισμό καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και στεφανιαία νόσο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σωματική δραστηριότητα συνδέθηκε με μειωμένα ποσοστά νέων καρδιοπαθειών. Οι άνδρες είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο, ο οποίος ήταν ισχυρότερος γύρω στην ηλικία 70-75 ετών.
«Η σωματική δραστηριότητα, ακόμη και για μόλις 20 λεπτά, είναι πολύ χρήσιμη ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν τη σωματική δραστηριότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες και εάν κάνουν καθιστική ζωή, δεν είναι ποτέ πολύ αργά να ξεκινήσουν, ακόμη και σε αυτές τις ηλικίες, τα 65-75», σημείωσε ο Δρ Carl Lavie, ιατρικός διευθυντής καρδιακής αποκατάστασης και πρόληψης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στη Νέα Ορλεάνη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.