Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με διάφορες παθήσεις, αλλά και με ατροφία του εγκεφάλου, απώλεια νευρώνων και φτωχότερη ακεραιότητα των ινών της λευκής ουσίας, που επηρεάζει τις λειτουργίες της μάθησης και εμπλέκεται σε δυσλειτουργίες του εγκεφάλου.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμη και επίπεδα κατανάλωσης που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ασφαλή, ενέχουν κινδύνους για τον εγκέφαλο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και δείχνει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ ενισχύονται με κάθε επιπλέον ποτό.

Η παρούσα μελέτη εξέτασε στοιχεία χρησιμοποιώντας τη UK Biobank, μια τράπεζα δεδομένων με γενετικές και ιατρικές πληροφορίες από μισό εκατομμύριο Βρετανούς μεσήλικες και ηλικιωμένους.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η επίδραση του ποτού στον εγκέφαλο είναι εκθετική», είπε ο Δρ Remi Daviet, ο οποίος εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Γουαϊσκόνσιν.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο πίνει ένας άνθρωπος τόσο συρρικνώνεται ο εγκέφαλος του. Ακόμη και τα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης – μερικά ποτήρια κρασί την εβδομάδα – ενέχουν αυτόν τον κίνδυνο. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της μείωσης του συνολικού όγκου του εγκεφάλου γινόταν ισχυρότερη όσο μεγαλύτερο ήταν το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ.

Σε άτομα ηλικίας 50 ετών, η αύξηση του μέσου όρου κατανάλωσης αλκοόλ από μία μονάδα αλκοόλ (μισή μπίρα) την ημέρα σε δύο μονάδες (ένα ποτήρι μπίρα ή ένα ποτήρι κρασί), συνδέθηκε με αλλαγές στον εγκέφαλο ισοδύναμες με τη γήρανση δύο ετών. Η μετάβαση από δύο σε τρεις μονάδες αλκοόλ στην ίδια ηλικία ήταν σαν να γερνάει ο εγκέφαλος κατά τριάμισι χρόνια.

«Η υπερκατανάλωση αλκοόλ ενεργοποιεί προφλεγμονώδη ένζυμα στον εγκέφαλο και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια της φαιάς ουσίας», αναφέρουν οι ερευνητές.

Άνδρες και γυναίκες συνιστάται να μην πίνουν πάνω από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα. Όμως, η παρούσα μελέτη, έδειξε ότι ακόμα και 7 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα κάνουν κακό στον εγκέφαλο.

Ένα μπουκάλι 750 ml κόκκινο, λευκό ή ροζέ κρασί ισοδυναμεί με 10 μονάδες αλκοόλ, ενώ ένα ποτήρι κόκκινο ή άσπρο ή ροζέ κρασί ισοδυναμεί με 2,1 μονάδες αλκοόλ.