Περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι – τρεις φορές υψηλότεροι από ό,τι υποδεικνύουν τα επίσημα αρχεία – πιθανότατα να είναι τα θύματα της Covid-19, σύμφωνα με ερευνητές.

Η μελέτη τους έρχεται δύο χρόνια από την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε για πρώτη φορά την πανδημία του κορωνοϊού.

Η ομάδα υπερβάλλουσας θνησιμότητας Covid-19 στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ μελέτησε 191 χώρες για αυτό που αποκαλούν «πραγματικό παγκόσμιο αριθμό θανάτων».

Μερικοί θάνατοι προήλθαν από τον ιό, ενώ άλλοι συνδέονται με τη λοίμωξη από αυτόν. Αυτό συμβαίνει επειδή η Covid-19 μπορεί να επιδεινώσει άλλες προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, όπως καρδιακή ή πνευμονική νόσο, για παράδειγμα.

Το μέτρο που χρησιμοποιείται ονομάζεται υπερβάλλοντες θάνατοι – πόσοι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πεθάνει από ό,τι θα αναμενόταν, σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, προτού χτυπήσει η πανδημία.

Για να το υπολογίσουν αυτό, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα μέσω αναζητήσεων σε διάφορους κυβερνητικούς ιστότοπους, στην World Mortality Database, στη Human Mortality Database και στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Τα ποσοστά υπερβαλλόντων θανάτων διέφεραν δραματικά ανά χώρα και περιοχή, αλλά το συνολικό παγκόσμιο ποσοστό που υπολογίστηκε στη μελέτη είναι 120 θάνατοι ανά 100.000 άτομα.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 18,2 εκατομμύρια θάνατοι έχουν συμβεί εξαιτίας του κορωνοϊού τα δύο χρόνια μεταξύ της αρχής του 2020 και του τέλους του 2021 – τρεις φορές περισσότεροι από τα επίσημα 5,9 εκατομμύρια θύματα της Covid-19 που έχουν καταγραφεί.

Οι εκτιμήσεις υπερβαλλόντων θανάτων υπολογίστηκαν μόνο για την πλήρη περίοδο της μελέτης, και όχι ανά εβδομάδα ή μήνα, λόγω καθυστερήσεων και ασυνεπειών στην αναφορά δεδομένων θανάτου από Covid-19 που θα μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά τις εκτιμήσεις, τονίζουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο The Lancet, τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα στη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την υποσαχάρια Αφρική. Αλλά οι θάνατοι ήταν επίσης αρκετά υψηλοί σε ορισμένες χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως η Ιταλία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι πέντε χώρες με τα υψηλότερα εκτιμώμενα ποσοστά υπερβολικών θανάτων ήταν οι Βολιβία, Βουλγαρία, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Βόρεια Μακεδονία και Λεσότο.

Οι πέντε με τις χαμηλότερα ήταν οι Ισλανδία, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία και Ταϊβάν.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Haidong Wang, από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας, δήλωσε: «Η κατανόηση του πραγματικού αριθμού θανάτων από την πανδημία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων για τη δημόσια υγεία. Περαιτέρω έρευνα θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί πόσοι θάνατοι προκλήθηκαν άμεσα από τον Covid-19 και πόσοι συνέβησαν ως έμμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας».