Μια ομάδα παιδιών από την Ουκρανία έφτασε στη Μεγάλη Βρετανία για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους για τον καρκίνο στο ΕΣΥ της χώρας, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Sajid Javid, που υπογράμμισε ότι στα 21 παιδιά θα προσφερθεί η καλύτερη δυνατή φροντίδα σε νοσοκομεία όλης της χώρας.

Τα παιδιά και τα στενά μέλη των οικογενειών τους έφτασαν με επείγουσα πτήση που κανόνισε η κυβέρνηση την Κυριακή, μετά από έκκληση Πολωνών αξιωματούχων.

Θα εξεταστούν από τους γιατρούς προτού σταλούν στα κατάλληλα νοσοκομεία.

«Είμαι περήφανος που η Μεγάλη Βρετανία προσφέρει ιατρική περίθαλψη που σώζει ζωές σε αυτά τα παιδιά από την Ουκρανία, τα οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω της ρωσικής εισβολής, ενώ υποβάλλονταν σε ιατρική θεραπεία», είπε ο κ. Javid.

Εννέα γιατροί από το Νοσοκομείο Παίδων του Σαουθάμπτον πέταξαν στην Πολωνία για να φέρουν τα παιδιά με ασφάλεια. «Οι οικογένειες ήταν τόσο απίστευτα ευγνώμονες και οι ιστορίες που μας μετέφεραν ήταν φρικτές», δήλωσαν.

Η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να καθορίσει λεπτομέρειες για ένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει στους πολίτες της χώρας να υποδέχονται Ουκρανούς πρόσφυγες στο σπίτι τους αργότερα, αλλά έχει λάβει ειδική πρόνοια για την ομάδα των παιδιών που χρειάζονται επείγουσα φροντίδα.

Εκατοντάδες Ουκρανοί έχουν δει τη θεραπεία τους να διακόπτεται εξαιτίας του πολέμου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν αρκετές πόλεις και οι προμήθειες των νοσοκομείων έχουν αρχίσει να τελειώνουν.

Πολλά παιδιά έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και έχουν μεταφερθεί στην Πολωνία, όπου οι αρχές ζήτησαν βοήθεια και από άλλα κράτη για τη φροντίδα τους.

Μια παιδοογκολόγος στην Πολωνία δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα παιδιά που έφτασαν στο νοσοκομείο της ήταν σε κατάσταση απειλητική για τη ζωή τους.

Το υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι η χώρα έχει ήδη στείλει περισσότερα από 650.000 ιατρικά είδη στην Ουκρανία ως μέρος της ανθρωπιστικής απάντησης στην κρίση.

Ο κ. Javid δήλωσε ότι επτά πτήσεις έχουν φύγει από τη Μεγάλη Βρετανία με προορισμό την Ουκρανία μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων κιτ περιποίησης τραυμάτων, εξοπλισμού εντατική θεραπεία και ζωτικής σημασίας φάρμακα. Μια όγδοη πτήση αναμένεται να απογειωθεί σήμερα.