Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη λειψυδρία και την ανάγκη διατήρησής του πόσιμου νερού.

Η πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη και η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Νερού πραγματοποιήθηκε το 1993.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2022 είναι «Υπόγεια ύδατα – Κάνοντας το αόρατο, ορατό».

«Η ζωή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τα υπόγεια ύδατα. Οι περισσότερες άνυδρες περιοχές του κόσμου εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τα υπόγεια ύδατα, τα οποία παρέχουν ένα μεγάλο μέρος του νερού που χρησιμοποιούμε για να πίνουμε, για αποχέτευση, παραγωγή τροφίμων και βιομηχανικές διαδικασίες. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό για την υγιή λειτουργία των οικοσυστημάτων, όπως οι υγρότοποι και τα ποτάμια», αναφέρει ο ΟΗΕ.

Σχεδόν 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν επί του παρόντος χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η περιοχές στην Ασία και τον Ειρηνικό έχουν τη μικρότερη διαθεσιμότητα νερού στον κόσμο, με τη χρήση υπόγειων υδάτων εκεί να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 30% έως το 2050.

Στην Ε.Ε., τα υπόγεια ύδατα παρέχουν το 65% του πόσιμου νερού και το 25% του νερού για γεωργική άρδευση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής έκτασης του υπόγειου υδατικού συστήματος στην Ε.Ε. βρίσκεται σε κακή χημική κατάσταση και το 9% σε κακή ποσοτική κατάσταση.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κακή χημική και ποσοτική κατάσταση, περίπου το 29% της έκτασης του υπόγειου υδατικού συστήματος της Ε.Ε. δεν έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες των οικοσυστημάτων και των ανθρώπων», ενημερώνει ο ΕΟΠ.

Ο κύριος λόγος για την κακή χημική κατάσταση στα υπόγεια ύδατα της Ε.Ε. είναι η ρύπανση από τα νιτρικά άλατα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.

«Οι λόγοι για την κακή ποσοτική κατάσταση προέρχονται κυρίως από την υπερβολική άντληση για άρδευση, ειδικά στη νότια Ευρώπη», προειδοποιεί ο ΕΟΠ.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα καθώς η ζήτηση για άρδευση αυξάνεται στην Ευρώπη.

Η εξοικονόμηση του νερού στη γεωργία και στη δημόσια παροχή είναι καθοριστικής σημασίας, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΠ.

Ταυτόχρονα, απαιτούνται νέες προσεγγίσεις και επενδύσεις σε εναλλακτικές τεχνολογίες που θα ανακυκλώνουν το νερό βασισμένες στη λεγόμενη «κυκλική οικονομία».

Σε προσωπικό επίπεδο, ο καθένας μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμιση νερού, για παράδειγμα, κλείνοντας τη βρύση όταν δεν τη χρησιμοποιούμε.