Πάνω που νομίζαμε ότι τα χειρότερα είχαν τελειώσει, η ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων σε πολλά μέρη του κόσμου – συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Νότιας Κορέας, του Χονγκ Κονγκ και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών – έχει ανησυχήσει τους ειδικούς σε όλο τον κόσμο.
Πρόσφατα, η Κίνα ανέφερε τους πρώτους θανάτους του έτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
«Αυτή η αύξηση σημειώνεται παρά τη μείωση των διαγνωστικών τεστ σε ορισμένες χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι τα κρούσματα που βλέπουμε είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Η BA.2 είναι μια υποπαραλλαγή της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, η οποία τροφοδοτεί την τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι από την υποπαραλλαγή BA.2 λείπουν βασικές μεταλλάξεις στη χαρακτηριστική ακίδα πρωτεΐνης, η οποία αποτελεί στόχο για τη διαδικασία ανίχνευσης μέσω τεστ, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
Η Δρ Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό, δήλωσε: «Η Όμικρον μεταδίδεται σε πολύ έντονο ρυθμό. Η BA.2 είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2 που έχουμε δει μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένας άλλος λόγος για την ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων, είναι η άρση των περιορισμών και η χαλάρωση των μέτρων.
Με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, χώρες σε όλο τον κόσμο είχαν επιβάλει αυστηρά μέτρα. Ωστόσο, καθώς τα κρούσματα άρχισαν να πέφτουν κατακόρυφα, προκειμένου να επανέλθει η οικονομία, οι κυβερνήσεις ήραν τους περισσότερους περιορισμούς, γεγονός που έχει οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων.
Επίσης, πάντα σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού παίζουν τον ρόλο τους σε ορισμένες χώρες. Η απροθυμία μέρους των πολιτών να εμβολιαστούν οφείλονται σε «τεράστια ποσότητα παραπληροφόρησης», καθώς και οι ψεύτικες ειδήσεις για το τέλος της πανδημίας μετά την Όμικρον.
Ο Δρ Mike Ryan, διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ τονίζει: «Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας, πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο χειμώνα και να επανεξετάσουμε τα δεδομένα μας».
Προς το παρόν, είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσει η χρήση μάσκας, να τηρείται η κοινωνική αποστασιοποίηση και η καλή υγιεινή των χεριών.
Δεν πρέπει ούτε να αγνοήσουμε την πιθανότητα εμφάνισης μιας άλλης παραλλαγής, αλλά ούτε και την πιθανότητα μείωσης της ανοσίας από εμβολιασμό ή φυσική λοίμωξη.