Στη χθεσινή συνεδρίασή της, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε ομόφωνα τη μείωση του αριθμού των τεστ στα οποία υποβάλλονται εβδομαδιαίως μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Μέχρι στιγμής αυτό που ίσχυε για μαθητές και εκπαιδευτικούς ήταν να πραγματοποιείται self-test δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Όπως ανακοινώθηκε, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, πλέον, θα κάνουν μόνο ένα self-test την εβδομάδα.

Η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε επίσης και την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 100%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας για τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Όσον αφορά τα γήπεδα, τα μέτρα που ήταν σε ισχύ μέχρι πρότινος ήταν τα εξής:

α) Για ανοικτές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως ενενήντα τοις εκατό (90%) της χωρητικότητας και όχι πάνω από σαράντα χιλιάδες (40.000) θεατές.

β) Για ανοικτές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως εβδομήντα τοις εκατό (70%) της χωρητικότητας και όχι πάνω από δεκαπέντε (15.000) θεατές.

γ) Για κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως ενενήντα τοις εκατό (90%) της χωρητικότητας και όχι πάνω από δώδεκα χιλιάδες (12.000) θεατές.

δ) Για κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως εβδομήντα τοις εκατό (70%) της χωρητικότητας και όχι πάνω από τέσσερις χιλιάδες (4.000) θεατές.

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο γήπεδο.

Η εισήγηση της Επιτροπής έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ, όπως αναφέρει το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται πως αποφασίστηκε και η αναστολή του διοικητικού προστίμου ύψους 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

«Από τις 15 Απριλίου θα ανασταλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Θα εισπραχθεί το ποσό έως τα 300 ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του.

Στην επόμενη συνεδρίαση η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, θα αξιολογήσει τα δεδομένα για τον οδικό χάρτη άρσης των μέτρων (όσον αφορά τις μάσκες και τα πιστοποιητικά), με αφετηρία την 1η Απριλίου και έως τις 31 Αυγούστου.