Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση πως ανιχνεύθηκε καρκινογόνος ουσία σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας.
Το βενζόλιο, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη καρκινογόνος χημική ουσία βρέθηκε σε δεκάδες δημοφιλή είδη προσωπικής φροντίδας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ουσία ανιχνεύτηκε κατά τη διάρκεια ανεξάρτητων δοκιμών από το εργαστήριο Valisure, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να ανακαλέσουν οικειοθελώς προϊόντα τους, ανάμεσά τους οι Bayer, CVS, Johnson & Johnson και Procter & Gamble.
«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μόλυνση από βενζόλιο είναι ευρέως διαδεδομένη και πιθανώς είναι σε περισσότερα προϊόντα, που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Valisure, David Light, η οποία εξέτασε 662 προϊόντα και εντόπισε τη χημική ουσία σε 180 απόα αυτά, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 27% περίπου.
«Δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου βενζόλιο», είπε και έκανε λόγο για θεμελιώδες πρόβλημα στην παρασκευή πολλών καταναλωτικών προϊόντων. Ο ίδιος σημείωσε πως σε «δεκαετίες έρευνας» δεν είχε βρεθεί κάποιο ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο βενζόλιο, επειδή είναι πολύ τοξικό.
Όταν εισπνέεται ή καταπίνεται, σε μεγάλες ποσότητες, το βενζόλιο μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ταχυκαρδία, πονοκεφάλους, σύγχυση, αναισθησία, ακόμα και θάνατο.
Παράλληλα, μακροχρόνια έκθεση σε βενζόλιο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και κυρίως στο αίμα. Καταστρέφει τον μυελό των οστών και μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αναιμίας. Επίσης μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης.
Να σημειωθεί ότι το εργαστήριο Valisure ανίχνευσε πέρυσι βενζίνη σε αντηλιακά, αποσμητικά, σαμπουάν, μαλακτικά, αντιιδρωτικά, αντιµυκητιακά, σπρέι σώματος και απολυμαντικά χεριών. Πιο συχνά εντοπίστηκε σε προϊόντα αεροζόλ ή σπρέι, όπου βρέθηκαν επίπεδα μόλυνσης, τα οποία ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), χαρακτηρίζει ως «απειλητικά για τη ζωή».
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τη χρήση του βενζολίου ως συστατικό εδώ και 45 χρόνια, επιτρέπεται η χρήση του στην παρασκευή των προϊόντων.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΦ ή τις αρχές της Ε.Ε. και δεν είναι γνωστό αν τα συγκεκριμένα κυκλοφορούν στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να αποφύγετε να προβείτε σε αγορές προϊόντων περιποίησης με προέλευση τις ΗΠΑ.