Η νοσταλγία – αυτό το αίσθημα της λαχτάρας για το παρελθόν – μπορεί να μειώσει την αίσθηση του πόνου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JNeurosci.

Ερευνητές της Chinese Academy of Sciences και του Liaoning Normal University, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να βαθμολογήσουν το επίπεδο του πόνου τους, ενώ τους προκαλούσαν μια θερμική διέγερση και παράλληλα τους έδειχναν φωτογραφίες που ήταν νοσταλγικές – με παλιά κινούμενα σχέδια, παιδικά παιχνίδια ή ρετρό καραμέλες – σε σύγκριση με πιο σύγχρονες εικόνες.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, η εγκεφαλική δραστηριότητα των 34 συμμετεχόντων καταγραφόταν από  μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρατήρηση εικόνων που πυροδότησαν παιδικές αναμνήσεις, συνδέθηκε με μικρότερη αίσθηση πόνου.

«Η νοσταλγία είναι ένα κατεξοχήν θετικό συναίσθημα που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται εύκολα στη ζωή τους», είπε ο Joe Yazhuo Kong, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Chinese Academy of Sciences: «Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ανακούφισης από τον πόνο, η οποία προκαλείται από τη νοσταλγία, ο θάλαμος του εγκεφάλου -που βρίσκεται στο κέντρο του, παίζει κρίσιμο ρόλο», πρόσθεσε ο Kong.

Ο θάλαμος, είναι υπεύθυνος για τη μετάδοση αισθητηριακών πληροφοριών και κινητικών σημάτων στον εγκεφαλικό φλοιό. Η νέα μελέτη έδειξε ότι ο θάλαμος ενσωματώνει αυτές τις «πληροφορίες νοσταλγίας» και πυροδοτεί μια πιο ελεγχόμενη απόκριση στον πόνο.

Η προβολή νοσταλγικών φωτογραφιών μείωσε επίσης τη δραστηριότητα σε δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον πόνο.

Προηγούμενες μελέτες τονίζουν ότι η νοσταλγία είναι μια προσωπική συναισθηματική εμπειρία που ποικίλλει ως προς τη συχνότητα και την ένταση.  Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την οικειότητα ή τις στενές σχέσεις, δεν καρπώνονται τα ίδια οφέλη από τη νοσταλγία. Συνεπώς, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι διαφορετικές από άτομο σε άτομο.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες σε μελλοντικές έρευνες και να εξετάσουν τις επιπτώσεις πιο προσωπικών νοσταλγικών πραγμάτων, παρά γενικών, όπως μουσική και ταινίες.

«Περιμένουμε πολύ πιο ισχυρό αποτέλεσμα ως προς τη μείωση και ανακούφιση του πόνου, εάν οι συμμετέχοντες έρθουν σε επαφή με πιο προσωπικά πράγματα, ανεξάρτητα από οπτικά ή μη οπτικά στοιχεία», είπε ο Kong.