Τις πρώτες μέρες της πανδημίας, ήταν εξαιρετικά σπάνιο να ακούσουμε για ανθρώπους που είχαν επαναλοίμωξη από κορωνοϊό. Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον, ειδικά από τη στιγμή που η παραλλαγή Όμικρον εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και κυριάρχησε.
Αυτό εν μέρει οφείλεται στην ίδια την Όμικρον – μια παραλλαγή του κορωνοϊού που είναι καλύτερη στο να ξεπερνά τις άμυνες του ανοσοποιητικού που δημιουργήθηκαν από μια προηγούμενη λοίμωξη.
Από την άλλη, είναι ένα παιχνίδι αριθμών. Τόσοι πολλοί έχουν ήδη μολυνθεί κάποια στιγμή, που ένα αυξανόμενο ποσοστό νέων λοιμώξεων είναι λογικό στατιστικά.
Ωστόσο, η νόσηση δύο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα εξακολουθεί να είναι αρκετά σπάνια και λιγότερο πιθανή να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.
Σε βάθος χρόνου, η ανοσία εξασθενεί και οι κορωνοϊοί εξελίσσονται. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα κολλήσουν άλλους κορωνοϊούς, όπως εκείνους που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, πολλές φορές στη ζωή τους. Αλλά στις αρχές της πανδημίας, αυτό δεν φαινόταν να συμβαίνει με τον SARS-CoV-2.
Λιγότερο από το 1% όλων των κρουσμάτων πριν από τον Νοέμβριο του 2021 χαρακτηρίστηκαν ως επαναλοιμώξεις.
Στη συνέχεια όμως η Όμικρον κυριάρχησε και ήταν πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού. Οι διαφορές της αυξάνουν τις πιθανότητες να ξεπεράσει τις πρώιμες άμυνες του οργανισμού, οι οποίες βασίζονταν στην έκθεση σε προηγούμενες λοιμώξεις από άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού.
Έτσι, τα ποσοστά επαναλοίμωξης έγιναν περίπου 10 φορές υψηλότερα φέτος σε σύγκριση με τα ποσοστά που παρατηρήθηκαν νωρίτερα στην πανδημία: Στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 90.000 επαναλοιμώξεις το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.
Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι μια δεύτερη μόλυνση από την ίδια την Όμικρον είναι σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί. Έχουν παρατηρηθεί περισσότερες επαναλοιμώξεις μεταξύ των νεότερων ατόμων και εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Από την άλλη, εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι ένας συνδυασμός λοίμωξης από Όμικρον και εμβολιασμού θα μπορούσε να αφήσει το σώμα μας ακόμα καλύτερα προετοιμασμένο για την καταπολέμηση μιας επόμενης λοίμωξης.
Επίσης, η Όμικρον δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια – ειδικά μετά από λοίμωξη από άλλη παραλλαγή. Αν βγει κάποιος ξανά θετικός, χωρίς συμπτώματα, σημαίνει απλώς ότι υπάρχει ένας ιός στη μύτη και τον λαιμό του. Το κύριο μέλημά του θα πρέπει να είναι να μην τον μεταδώσει σε κάποιον άλλον, ιδιαίτερα πιο ευάλωτο.