Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δημοσίευσε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο για τον κορωνοϊό, το οποίο καθορίζει βασικές στρατηγικές που, εάν εφαρμοστούν το 2022, θα επιτρέψουν τον τερματισμό της περιόδου έκτακτης ανάγκης της πανδημίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τρία πιθανά σενάρια για το πώς μπορεί να εξελιχθεί ο ιός το επόμενο έτος.

«Με βάση αυτά που γνωρίζουμε τώρα, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο ιός, θα συνεχίσει να εξελίσσεται, αλλά η σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ανοσία αυξάνεται μέσω του εμβολιασμού και της λοίμωξης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Σε αυτό το σενάριο, ο ιός ενδέχεται να έχει λιγότερα σοβαρά συμπτώματα και οι ενισχυτικές δόσεις θα χορηγούνται μόνο σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Προβλέπεται επίσης ότι θα επικρατήσει ένα εποχιακό μοτίβο, με τον ιό να σημειώνει εξάρσεις  του χειμερινούς μήνες, όπως η εποχική γρίπη.

Το καλύτερο σενάριο προβλέπει μελλοντικές παραλλαγές «άνευ σοβαρής σημασίας» και εγγυημένη μακροχρόνια προστασία του ανοσοποιητικού χωρίς ενισχυτικές δόσεις ή σημαντικές αλλαγές στα τρέχοντα εμβόλια.

Τέλος, στο χειρότερο σενάριο ο ιός ίσως μεταλλαχθεί σε μια εξαιρετικά μεταδοτική και θανατηφόρα απειλή. Σε αυτό το λιγότερο πιθανό σενάριο, τα εμβόλια ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά και η ανοσία από προηγούμενη λοίμωξη ή εμβολιασμό να φθίνει γρήγορα, απαιτώντας σημαντικές αλλαγές στα τρέχοντα εμβόλια και μια ευρεία εκστρατεία ενισχυτικών δόσεων για τις ευάλωτες ομάδες.

Για να μπει τέλος στην περίοδο έκτακτης ανάγκης, ο ΠΟΥ συνέστησε να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση του κορωνοϊού για τυχόν σημαντικές παραλλαγές.

Τονίζεται επίσης η ανάγκη να βελτιωθεί η ανίχνευση της μακράς Covid-19, με σκοπό να γίνεται η διάγνωσή της όσο το δυνατόν πιο νωρίς και να μειωθούν οι όποιες μακροχρόνιες αναπηρίες μετά το τέλος της πανδημίας.

Οι χώρες πρέπει επίσης να συνεχίσουν να κάνουν διαγνωστικά τεστ για τον SARS-CoV-2, αλλά και να παρακολουθούν την εξέλιξη του ιού στους πληθυσμούς των ζώων.

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να προωθεί τον στόχο του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού, με έμφαση στις πιο ευάλωτες ομάδες.

«Η έκθεση αναγνωρίζει ότι τα τρέχοντα εμβόλια αποδεικνύονται λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι αναμενόταν στη μείωση της μετάδοσης της παραλλαγής Όμικρον, αλλά ο στόχος εξακολουθεί να είναι σχετικός», καθώς εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θάνατο, αναφέρει η έκθεση.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2022, περισσότερες από 11 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, αλλά περίπου το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει λάβει ακόμη την πρώτη δόση.

Η έκθεση «Στρατηγική Προετοιμασία, Ετοιμότητα και Σχέδιο Αντίδρασης (Strategic Preparedness, Readiness and Response Plan)», είναι η τρίτη του ΠΟΥ και πιθανότατα θα είναι και η τελευταία της πανδημίας, είπε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Η πρώτη έκθεση του ΠΟΥ κυκλοφόρησε στην αρχή της πανδημίας, τον Φεβρουάριο του 2020.