Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας στη χώρα:
«Φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον 2, καθώς η αυξητική τάση φαίνεται να επιπεδώνεται σε σχέση με τις πρώτες 20 ημέρες του Μαρτίου.
»Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες είχαμε αντίστοιχα αύξηση κατά 24% και 16% στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε είχε μία σαφή επιπέδωση του πανδημικού κύματος με μία σχετική μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 6,3% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
»Αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Πιερίας, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Φθιώτιδας, Ροδόπης και Σερρών.
»Ακόμα, αύξηση σημειώθηκε και σε περιοχές της Αττικής όπως είναι ο βόρειος τομέας Αθηνών και η δυτική Αττική.
»Είναι βέβαια πιθανό ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να υποεκτιμάται σημαντικά στις μέρες μας, καθώς φαίνεται ότι κάποιοι συμπολίτες μας που διαγιγνώσκονται με την κατ΄ οίκον διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, των self-test, δεν δηλώνονται ποτέ στο αρχείο του ΕΟΔΥ.
»Το ποσοστό της θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων επίσης αυξήθηκε σημαντικά, παρά τον σχετικά σταθερό αριθμό εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται καθημερινά.
»Σημειώνεται ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος θετικότητας του 7ημερου είναι στο 8,2% ενώ πριν από 15 μέρες ήταν κάτω από 5%. Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Ιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, έχουμε πλέον πλήρη επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον με την Όμικρον 2 να αφορά στο 77% των νέων δειγμάτων που εξετάζονται.
»Παράλληλα καταγράφεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε 8 από τις 13 περιφερειακές ενότητες, όπου υπάρχει σύστημα επιτήρησης, με σημαντική αύξηση στην Αττική, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης αλλά και στα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.
»Ανησυχεί η σαφής αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που έχει φτάσει στα 41 έτη. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρείται μείωση στην επίπτωση νέων κρουσμάτων στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα από 12 έως 34 ετών, ενώ παράλληλα έχουμε σημαντική αύξηση σε άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών και ιδιαίτερα σε ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών.
»Αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων καταγράφεται και στους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας, δηλαδή στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών. Και σημειώνουμε ότι στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Γρεβενών, Δράμας, Κοζάνης, Πρέβεζας, Σερρών και Τρικάλων τα μισά από τα νέα κρούσματα αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών.
»Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι με βάση την ηλικιακή αυτή κατανομή των νέων κρουσμάτων αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας τις επόμενες εβδομάδες.
»Αντίθετα, παρά το αυξημένο testing, θυμίζω ότι ακόμα και αυτή την εβδομάδα τα παιδιά μας της σχολικής ηλικίας έκαναν 2 self-test την εβδομάδα, παρατηρούμε μια σταθεροποίηση στα κρούσματα στα παιδιά κάτω των 11 ετών και σαφή μείωση στα παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
»Συνολικά, τα νέα κρούσματα σε παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή ηλικίας 4 έως 18 ετών, σήμερα αποτελούν μόλις το 23% των νέων κρουσμάτων έναντι του 30 με 33% που αφορούσαν μέχρι την πρόσφατη έξαρση του πανδημικού κύματος λόγω της Όμικρον 2».