Μετά από μια λοίμωξη από κορωνοϊό, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης σοβαρού θρόμβου αίματος για τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με μελέτη από τη Σουηδία. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα με σοβαρή Covid-19 και όσοι είχαν μολυνθεί κατά το πρώτο κύμα, είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης.

Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού κατά του ιού, λένε οι ερευνητές. Οι θρόμβοι αίματος μπορούν επίσης να εμφανιστούν μετά τον εμβολιασμό, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες, αλλά ο κίνδυνος είναι απείρως πολύ μικρότερος, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία.

Τα άτομα που πέρασαν νόσο Covid-19 είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν θρόμβο αίματος – ιδιαίτερα ασθενείς που χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι επιστήμονες ήθελαν να μάθουν πότε αυτός ο κίνδυνος επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία λίγο περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Μαΐου 2021 στη Σουηδία και τους συνέκριναν με τέσσερα εκατομμύρια άτομα ίδιας ηλικίας και φύλου που δεν είχαν θετικό τεστ.

Μετά από τη λοίμωξη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο για:

-θρόμβους αίματος στο πόδι ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT), για έως και τρεις μήνες

-θρόμβους αίματος στους πνεύμονες ή πνευμονική εμβολή, για έως και έξι μήνες

-εσωτερική αιμορραγία, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, για έως και δύο μήνες

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τους κινδύνους θρόμβων αίματος μετά από Covid-19 με το φυσιολογικό επίπεδο κινδύνου, διαπίστωσαν ότι:

-τέσσερις στους 10.000 ασθενείς με Covid-19 εμφάνισαν DVT, σε σύγκριση με έναν στους 10.000 ανθρώπους που δεν είχαν Covid-19

-περίπου 17 στους 10.000 ασθενείς με Covid εμφάνισαν θρόμβο αίματος στον πνεύμονα, σε σύγκριση με λιγότερους από έναν στους 10.000 που δεν είχαν Covid

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ, ανέφερε ότι ο αυξημένος κίνδυνος θρόμβων αίματος ήταν υψηλότερος στο πρώτο κύμα, πιθανώς επειδή οι θεραπείες βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι ηλικιωμένοι ασθενείς άρχισαν να εμβολιάζονται από το δεύτερο κύμα και μετά.

Ο κίνδυνος θρόμβου αίματος στον πνεύμονα σε άτομα που είχαν αρρωστήσει βαριά με Covid-19 ήταν 290 φορές μεγαλύτερος από το κανονικό και επτά φορές υψηλότερος από το κανονικό μετά από ήπια Covid-19. Αλλά δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας στις ήπιες περιπτώσεις.

«Για τα μη εμβολιασμένα άτομα, αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να κάνουν το εμβόλιο – ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος από τον ελάχιστο κίνδυνο από τα εμβόλια», σημείωσε η Δρ Anne-Marie Fors Connolly, επικεφαλής ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο Umea στη Σουηδία.