Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Air Quality, Atmosphere & Health, από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ σε συνεργασία με τη Βασιλική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών (RHS), παρατηρήθηκε ότι τα φυτά που συνήθως έχουμε στο σπίτι σε γλάστρες, μπορούν ενδεχομένως να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους.
Κατά τη διάρκεια μιας σειράς πειραμάτων που παρακολουθούσαν κοινά φυτά εσωτερικού χώρου να εκτίθενται στο διοξείδιο του αζώτου (NO2) – έναν κοινό ατμοσφαιρικό ρύπο – οι ερευνητές υπολόγισαν ότι σε ορισμένες συνθήκες, τα φυτά θα μπορούσαν να μειώσουν το NO2 έως και 20%.
Οι ερευνητές εξέτασαν τρία φυτά εσωτερικού χώρου που βρίσκονται συχνά στα σπίτια, εύκολα στη συντήρηση και όχι υπερβολικά ακριβά στην αγορά. Το σπαθίφυλλο ή αλλιώς «κρίνος της ειρήνης» (Spathiphyllum wallisii), την αρωματική δράκαινα (Dracaena fragrans) και τη ζάμια ή ζαμιοκούλκα (Zamioculcas zamiifolia).
Κάθε φυτό τοποθετήθηκε σε ένα δοκιμαστικό θάλαμο με επίπεδα διοξειδίου του αζώτου παρόμοια με αυτά που θα υπήρχαν σε ένα γραφείο που βρίσκεται δίπλα σε έναν αυτοκινητόδρομο μεγάλης κυκλοφορίας.
Σε διάστημα μιας ώρας, η ομάδα υπολόγισε ότι όλα τα φυτά κατάφεραν να αφαιρέσουν περίπου το μισό διοξείδιο του αζώτου στον θάλαμο. Η απόδοση των φυτών δεν εξαρτιόταν από το περιβάλλον των φυτών, για παράδειγμα εάν ήταν σε συνθήκες φωτός ή σκοταδιού και εάν το έδαφος ήταν υγρό ή ξηρό.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Christian Pfrang είπε: «Τα φυτά που επιλέξαμε ήταν όλα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, ωστόσο όλα έδειξαν εντυπωσιακά παρόμοιες ικανότητες να απομακρύνουν το NO2 από την ατμόσφαιρα».
Η ομάδα υπολόγισε επίσης τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα αποτελέσματα για ένα μικρό γραφείο (15 m3) και ένα γραφείο μεσαίου μεγέθους (100 m3) με διαφορετικά επίπεδα αερισμού.
Σε ένα μικρό γραφείο με κακό αερισμό και υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υπολόγισαν ότι πέντε φυτά εσωτερικού χώρου θα μείωναν τα επίπεδα NO2 κατά περίπου 20%. Στον μεγαλύτερο χώρο, το αποτέλεσμα θα ήταν μικρότερο, αν και αυτό το αποτέλεσμα θα αυξανόταν με την προσθήκη περισσότερων φυτών.
Στην επόμενη φάση της έρευνας, η ομάδα θα σχεδιάσει εξελιγμένα εργαλεία για τη μοντελοποίηση της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους που θα περιλαμβάνει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα μεταβλητών.