Στον νέο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει εισέλθει σε ηπιότερη φάση αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε:
«Μπαίνουμε σε μία νέα φάση της πανδημίας, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς θεωρούμε ότι πλέον μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό.
»Τα μέτρα λοιπόν υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, ακριβώς διότι βρισκόμαστε σε μία άλλη επιδημιολογική εικόνα.
»Δεν πιστεύουμε στη λογική του Zero Covid, της πολιτικής Zero Covid όπως το βλέπουμε λόγου χάρη στην Κίνα, όπου είναι μία πολιτική η οποία αποτυγχάνει κιόλας όταν έχεις μία υπερμεταδοτικότητα. Αντιθέτως πιστεύουμε στις πολιτικές όπου ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες, μπαίνουμε σε μία διαδικασία που οι δείκτες μας επιτρέπουν και μας δίνουν τη δυνατότητα να οδηγηθούμε σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό.
»Αυτό το πλαίσιο, προφανέστατα, είναι δυναμικό. Θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως με την πανδημία θα μπορούμε να προσαρμοζόμαστε.
»Και είναι βέβαιο ότι με τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τις γυναίκες και τους άνδρες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, φωνές που ακούστηκαν και έλεγαν ότι θα διασωληνώνουμε κόσμο σε πάρκινγκ ή θα καταρρεύσει το σύστημα, δεν έγινε χάρη σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια και η χώρα μας, όπως θα δούμε και από τα επιδημιολογικά στοιχεία, βρέθηκε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
»Η επιδημιολογική εικόνα, την οποία θα σας αναλύσουν οι ειδικοί, είναι μία εικόνα που πέρα από τα δεδομένα τα οποία σας ανέφερα, δικαιολογεί το νέο πλαίσιο ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, είναι μία εικόνα που βλέπουμε να μειώνονται τα κρούσματα οι νοσηλείες τόσο σε απλές όσο και σε κλίνες ΜΕΘ.
»Ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει πλήρως η οικονομική ζωή του τόπου, άρα δείχνει ότι αποδίδουν όλα τα άλλα μέτρα που συνδέονταν με τον εμβολιασμό, με τη νόσηση η οποία έχει έρθει αλλά και με τη συνολική τεχνογνωσία που υπάρχει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ακόμα και οι δείκτες που είναι σκληροί, όπως οι θάνατοι, όπως θα σας αναλύσει και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ο κ. Ζαούτης το βασικό στοιχείο που μπορούμε να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες, καθώς κάθε χώρα ακολουθεί διαφορετικό τρόπο καταγραφής, είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας και με τη μελέτη η οποία έχει υπάρξει και από χθες είναι γνωστή σε εσάς αναφέρεται ότι και σε αυτούς τους δείκτες η χώρα μας είχε υπερβάλλουσα θνητότητα χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
»Αυτό προφανώς δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε, διότι στο επίκεντρό μας πρέπει να είναι ο πολίτης και γι΄ αυτόν το λόγο όλα τα μέτρα τα οποία πήραμε, και πολλές φορές ήταν σκληρά μέτρα που είχαν να κάνουν με υποχρεωτικότητες, είχαν σκοπό και στόχο να μειώσουμε όσο το δυνατόν γίνεται τις απώλειες τις οποίες θα είχαμε από την πανδημία.
»Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στους ανθρώπους που έχασαν τη μάχη, καθώς και στις οικογένειές τους και πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι χάρη σε μία μεγάλη προσπάθεια που έγινε τόσο με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, όσο και με την ενίσχυση, η προσπάθειά μας ήταν και αποδίδεται με τα νούμερα τα οποία θα δούμε, η χώρα μας με τις παθογένειες που ξέραμε ότι είχε το ίδιο το σύστημα υγείας κατάφερε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πανδημία.
»Ερχόμαστε, λοιπόν, τώρα στη φάση διαχείρισης της πανδημίας από 1η Μαΐου και σε μία πλήρη ετοιμότητα για οτιδήποτε χρειαστεί»,