Η βία μεταξύ των γονέων μπροστά σε παιδιά είναι από μόνη της μια τραυματική εμπειρία για εκείνα. Μια νέα μελέτη όμως, διαπιστώνει ότι το τραύμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Τα ευρήματα της μελέτης, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Family Violence.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 17.700 ενήλικες Καναδούς που συμμετείχαν σε μια εθνική έρευνα για την ψυχική υγεία. Από αυτούς, οι 326 είπαν ότι έγιναν μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας πάνω από 10 φορές, πριν από την ηλικία των 16 ετών.

Μεταξύ εκείνων που είχαν εκτεθεί σε χρόνια γονική ενδοοικογενειακή βία κατά την παιδική τους ηλικία, το 22,5% είχε σοβαρή κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή του, το 15% είχε αγχώδη διαταραχή και σχεδόν το 27% είχε διαταραχή κατάχρησης ουσιών. Συγκριτικά, τα ποσοστά μεταξύ των ατόμων χωρίς ιστορικό βίας μεταξύ των γονέων τους ήταν 9%, 7% και 19%, αντίστοιχα.

«Τα ευρήματά μας, υπογραμμίζουν τον κίνδυνο μακροχρόνιων αρνητικών εκβάσεων της χρόνιας ενδοοικογενειακής βίας για τα παιδιά, ακόμη και όταν τα ίδια τα παιδιά δεν κακοποιούνται», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Esme Fuller-Thomson, διευθύντρια του Ινστιτούτου Life Course and Aging, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

«Οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να αποτρέψουν την ενδοοικογενειακή βία και να υποστηρίξουν τόσο τους επιζώντες αυτής της κακοποίησης, όσο και τα παιδιά τους», πρόσθεσε η συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα της μελέτης Deirdre Ryan-Morissette, «πολλά παιδιά που εκτίθενται στην ενδοοικογενειακή βία μεταξύ των γονιών τους παραμένουν συνεχώς σε επαγρύπνηση και είναι διαρκώς ανήσυχα, με τον φόβο πως η οποιαδήποτε σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί σε επίθεση. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεκαετίες αργότερα, όταν γίνονται ενήλικες, έχουν αυξημένο ποσοστό διαταραχών άγχους».

Από τη θετική πλευρά, περισσότεροι από τρεις στους πέντε ενήλικες που βίωσαν χρόνια βία μεταξύ των γονιών τους κατά την παιδική τους ηλικία είχαν εξαιρετική ψυχική υγεία, ήταν ευτυχισμένοι/ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και πολύ κοινωνικοί, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

«Ήταν ενθαρρυντική η ανακάλυψη ότι τόσοι πολλοί ενήλικες ξεπέρασαν την έκθεσή τους σε αυτές τις πρώιμες αντιξοότητες και είναι απαλλαγμένοι από ψυχικές ασθένειες», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Shalhevet Attar-Schwartz, καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

«Η ανάλυσή μας έδειξε ότι η κοινωνική υποστήριξη ήταν ένας σημαντικός παράγοντας», πρόσθεσε: «Μεταξύ εκείνων που είχαν βιώσει ενδοοικογενειακή βία μεταξύ των γονιών τους, εκείνοι που είχαν μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν εξαιρετική ψυχική υγεία».