Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής – τουλάχιστον επτά έως οκτώ ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για τους. Λιγότερος χρόνος ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, μεταβολικών διαταραχών, αύξησης βάρους και πολλά άλλα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Aging, επιστήμονες από τη Μεγάλη Βρετανία και την Κίνα εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 500.000 ενήλικες ηλικίας 38-73 ετών από την Biobank της Μεγάλης Βρετανίας, καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα για την καλύτερη ποιότητα του ύπνου.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις συνήθειες ύπνου τους, την ψυχική τους υγεία και ευεξία και έλαβαν μέρος σε μια σειρά γνωστικών τεστ.
Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, η ομάδα διαπίστωσε ότι τόσο η ανεπαρκής όσο και η υπερβολική διάρκεια ύπνου συσχετίστηκαν με μειωμένη γνωστική απόδοση, όπως η ταχύτητα επεξεργασίας, η οπτική προσοχή, η μνήμη και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
Οι επτά ώρες ύπνου τη νύχτα ήταν η βέλτιστη ποσότητα ύπνου για γνωστικές επιδόσεις, αλλά και για καλή ψυχική υγεία, με τα άτομα να παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και χειρότερη γενική ευημερία, εάν ανέφεραν ότι κοιμούνται για μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια.
Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του εγκεφάλου να απαλλάσσεται από τις τοξίνες.
Προηγούμενες μελέτες ανέφεραν σύνδεση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας, στην οποία η γνωστική παρακμή είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα.
«Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός σε όλα τα στάδια της ζωής, αλλά ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε. Η εύρεση τρόπων βελτίωσης του ύπνου ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για να τους βοηθήσει να διατηρήσουν καλή ψυχική υγεία και ευεξία και να αποφύγουν τη γνωστική φθορά».
Ανεξάρτητα από αυτό, η κάθε στάση ύπνου μπορεί να επηρεάσει την υγεία με διαφορετικό τρόπο αντιστοίχως.
Ο ύπνος ανάσκελα βοηθάει τη σπονδυλική στήλη, καθώς η βαρύτητα κρατά το σώμα σε ισορροπία. Δεδομένης της σωστής στήριξης του λαιμού με ένα κατάλληλο μαξιλάρι, ο λαιμός θα πρέπει να διατηρεί μια καμπύλη.
Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για μερικούς – ωστόσο, όχι για άτομα με υπνική άπνοια ή προβλήματα στην πλάτη. Επίσης, εάν η υποστήριξη του αυχένα δεν είναι σωστή, μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα.
Ο ύπνος στο πλάι, δεξιά ή αριστερά, μπορεί να είναι δύσκολος εάν κάποιος αποτύχει να διατηρήσει μια ουδέτερη στάση με το πηγούνι ίσιο. Εάν κατά τη διάρκεια του ύπνου πιεστεί το πηγούνι προς τα κάτω, μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στο μέτωπο. Για τη σωστή στάση ύπνου στο πλάι, το κεφάλι θα πρέπει να είναι ίσιο και να μην γέρνει προς τον ώμο.
Ο ύπνος μπρούμυτα, με το κεφάλι γυρισμένο προς μία κατεύθυνση, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και να πιέσει τον αυχένα προς τα πίσω, συμπιέζοντας τη σπονδυλική στήλη. Αυτό μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος και να πιέσει τα νεύρα. Η συγκεκριμένη στάση ύπνου καλό είναι να αποφεύγεται διότι δεν ενδείκνυται μακροπρόθεσμα για την ποιότητα του ύπνου και την καλή λειτουργία του σώματος.