Σχεδόν 300 πιθανές περιπτώσεις παιδιών με σοβαρή ηπατίτιδα έχουν εντοπιστεί σε 20 χώρες παγκοσμίως, με ορισμένες εξ αυτών και στη νοτιοανατολική Ασία, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο διερευνούν μια μυστηριώδη αύξηση σε περιπτώσεις ηπατικής πάθησης που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία. Ένας κοινός ιός –αδενοϊός- ο οποίος έχει ανακάμψει μετά την πανδημία, θα μπορούσε να είναι ο υπεύθυνος για την έξαρση.

Έως τώρα έχει καταγραφεί μόνο ένας θάνατος από τον ΠΟΥ, αλλά υπήρξαν περιπτώσεις που τα παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση.

Από την 1η Μαΐου, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τα περισσότερα κρούσματα μικρών παιδιών με ηπατίτιδα είχαν εντοπιστεί κυρίως στην Ευρώπη, με μικρούς αριθμούς να καταγράφονται επίσης στην Αμερική, τον δυτικό Ειρηνικό και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Τα πρώτα κρούσματα αυτής της ασυνήθιστης ηπατίτιδας εντοπίστηκαν στη Σκωτία σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Περισσότερα από 140 κρούσματα διερευνώνται τώρα στη Μεγάλη Βρετανία.

Τα περισσότερα παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία είχαν μια ήπια μορφή ηπατικής φλεγμονής, αν και 10 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Είχαν αρχικά συμπτώματα εμέτου και διάρροιας ακολουθούμενα από κιτρίνισμα του δέρματος ή του λευκού των ματιών, που ονομάζεται ίκτερος.

Οι ιοί της ηπατίτιδας που συνήθως προκαλούν την πάθηση (ιοί A, B, C, D και E) δεν εντοπίστηκαν σε κανένα από τα παιδιά.

Χώρες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να αναζητούν την αιτία της ανεξήγητης ηπατικής πάθησης «άγνωστης προέλευσης» στα παιδιά, αφού επισημάνθηκε από τους βρετανούς υγειονομικούς.

Ωστόσο, δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος να πιστεύουμε ότι η ίδια η σπάνια πάθηση εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Ο ΠΟΥ λέει ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν έχει σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας ή αύξηση της ευαισθητοποίησης για την πάθηση που κανονικά δεν θα περνούσε απαρατήρητη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αδενοϊός που έχει ανακάμψει μετά την πανδημία θα μπορούσε να παίζει κάποιο ρόλο, καθώς κυκλοφορεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το συνηθισμένο.

Ο αδενοϊός ήταν το πιο κοινό παθογόνο που ανιχνεύθηκε σε περίπου 3/4 των παιδιών στη Μεγάλη Βρετανία με επιβεβαιωμένη ηπατίτιδα – και ένας συγκεκριμένος τύπος αδενοϊού, που ονομάζεται F41, βρέθηκε στο 1/4 αυτών των παιδιών. Ο ίδιος αδενοϊός αναφέρεται επίσης ότι βρέθηκε σε εννέα παιδιά με ηπατίτιδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αξιωματούχοι υγείας πιστεύουν ότι τα μικρά παιδιά που δεν εκτέθηκαν σε κοινούς ιούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω μειωμένης κοινωνικής συναναστροφής μολύνονται τώρα: Υπάρχουν 50 διαφορετικοί τύποι αδενοϊών, που γενικά προκαλούν κρυολόγημα και μερικές φορές εμετό και διάρροια. Σπάνια προκαλούν ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας διερευνούν επίσης άλλες αιτίες, όπως η εμφάνιση ενός νέου στελέχους αδενοϊού, μια προηγούμενη λοίμωξη από κορωνοϊό ή ταυτόχρονη λοίμωξη και από τους δύο.