Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 15 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) – 13% υπερβάλλοντες θάνατοι από ό,τι αναμενόταν σε αυτό το διάστημα των δύο ετών.
Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι πολλές χώρες υποβαθμίζουν τον αριθμό θανάτων από Covid-19 συνολικά έχουν αναφερθεί «μόνο» 5,4 εκατομμύρια.
Στην Ινδία, σημειώθηκαν 4,7 εκατομμύρια θάνατοι από Covid-19, υπολογίζει ο ΠΟΤ – 10 φορές περισσότεροι από τα επίσημα στοιχεία – και σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων από Covid-19 παγκοσμίως.
Η ινδική κυβέρνηση αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, λέγοντας ότι έχει «ανησυχίες» για τη μεθοδολογία, αλλά και άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με την κλίμακα των θανάτων στη χώρα.
Το μέτρο που χρησιμοποιείται από τον ΠΟΥ ονομάζεται υπερβάλλοντες θάνατοι – πόσοι περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από ό,τι αναμενόταν κανονικά με βάση τη θνησιμότητα στην ίδια περιοχή προτού χτυπήσει η πανδημία.
Αυτοί οι υπολογισμοί λαμβάνουν επίσης υπόψη τους θανάτους που δεν οφείλονται άμεσα στον κορωνοϊό, αλλά προκλήθηκαν από τις αρνητικές επιπτώσεις του, όπως το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία για τη φροντίδα που χρειάζονταν. Αντικατοπτρίζει επίσης την κακή τήρηση αρχείων σε ορισμένες περιοχές και τα λίγα τεστ στην αρχή της πανδημίας.
Ωστόσο, ο ΠΟΥ είπε ότι η πλειονότητα των επιπλέον 9,5 εκατομμυρίων θανάτων που παρατηρήθηκαν πάνω από τα 5,4 εκατομμύρια καταγεγραμμένων θανάτων που αναφέρθηκαν θεωρήθηκε ότι ήταν άμεσοι θάνατοι που προκλήθηκαν από τον ιό και όχι έμμεσοι θάνατοι.
Η Δρ Samira Asma, από το τμήμα δεδομένων του ΠΟΥ, είπε: «Είναι μια τραγωδία. Είναι ένας συγκλονιστικός αριθμός και είναι σημαντικό για εμάς να τιμήσουμε τις ζωές που χάθηκαν, ενώ πρέπει να κρατήσουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής υπόλογους. Αν δεν μετρήσουμε σωστά τους νεκρούς, θα χάσουμε την ευκαιρία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά».
Εκτός από την Ινδία, οι χώρες με τους υψηλότερους συνολικούς υπερβάλλοντες θανάτους περιλαμβάνουν τη Ρωσία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ. Οι αριθμοί για τη Ρωσία είναι τρεισήμισι φορές μεγαλύτεροι από τους καταγεγραμμένους θανάτους στη χώρα.
Στις χώρες με υπερβολικά χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας περιλαμβάνεται η Κίνα, η οποία εξακολουθεί να ακολουθεί μια πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» που περιλαμβάνει μαζικά τεστ και αυστηρή καραντίνα, την Αυστραλία, η οποία επέβαλε αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να κρατήσει τον ιό έξω από τη χώρα, την Ιαπωνία και τη Νορβηγία.
Οι ακαδημαϊκοί που βοήθησαν στη σύνταξη της έκθεσης παραδέχονται ότι οι εκτιμήσεις τους είναι αρκετά υποθετικές για χώρες στην υποσαχάρια Αφρική, επειδή υπάρχουν λίγα στοιχεία για τους θανάτους στην περιοχή. Δεν υπήρχαν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για 41 από τις 54 χώρες της Αφρικής.