Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι ηλικιωμένοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες να πιστέψουν ψεύτικες ειδήσεις με τους νεότερους, με εξαίρεση τους πολύ ηλικιωμένους.
«Θέλαμε να δούμε αν υπήρχε διαφορά στην ηλικία κατά τη διαδικασία καθορισμού αν μια είδηση είναι αληθής η ψευδής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Didem Pehlivanoglu, μεταδιδακτορική ερευνήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
«Θέλαμε συγκεκριμένα να το δούμε γιατί γνωρίζουμε ότι με τη γήρανση, οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια μείωση στις γνωστικές τους ικανότητες. Γνωρίζουμε όμως επίσης, ότι ορισμένες ικανότητες επεξεργασίας πληροφοριών διατηρούνται ή ακόμη και βελτιώνονται», συμπλήρωσε.
Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου του 2020. Σ’ αυτήν συμμετείχε μια ομάδα ηλικιωμένων ενηλίκων, ηλικίας 61 έως 87 ετών και μια ομάδα φοιτητών κολεγίου. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να διαβάσουν και να αξιολογήσουν 12 ολοκληρωμένα άρθρα ειδήσεων σχετικά με τον κορωνοϊό και ορισμένα που δεν αφορούσαν αυτό το θέμα. Κάποια από τα άρθρα ήταν αληθινά και κάποια ήταν ψεύτικα.
Οι ηλικιωμένοι και οι νέοι ενήλικες είχαν παρόμοια επίπεδα ικανότητας να ανιχνεύουν ψεύτικες ειδήσεις, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Experimental Psychology: Applied.
Και οι δύο ομάδες είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναγνωρίσουν ψεύτικες ειδήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό, συγκριτικά με τις ειδήσεις που δεν σχετίζονταν με την πανδημία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη χαμηλή εξοικείωση με πληροφορίες σχετικά με τον ιό κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, δήλωσαν οι ερευνητές.
«Οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες θα είχαν χειρότερες επιδόσεις από τους νεαρούς ενήλικες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Brian Cahill, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες άνω των 70 ετών είχαν λιγότερες πιθανότητες να μεταδίδουν ψεύτικες ειδήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό ή άλλα θέματα, πρόσθεσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Μόνο στα πολύ όψιμα γηρατειά – όταν η μείωση στις ικανότητες σκέψης δεν μπορούν πλέον να αντισταθμιστούν από την εμπειρία ζωής και τη γενική γνώση – είναι που οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση, ανέφεραν οι ερευνητές.