Ο κακός ύπνος μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους, σύμφωνα με έρευνα.
Εκατομμύρια άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι καταφέρνουν να χάσουν βάρος, αλλά πολλοί συχνά αγωνίζονται για να μην τα ξαναπάρουν πίσω.
Τα αποτελέσματα από μια τυχαιοποιημένη έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, υποδηλώνει ότι καλύτερα μοτίβα ύπνου και περισσότερος χρόνος ύπνου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να κρατήσουμε το βάρος που χάσαμε μακριά, οριστικά.
Είναι ευρέως γνωστό ότι ο μη επαρκής ή ο κακής ποιότητας ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και λιπών στις αρτηρίες. Η έλλειψη ύπνου έχει επίσης συνδεθεί με διαβήτη, φλεγμονές και καρδιακές παθήσεις. Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι ο κακός ύπνος μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανάκτηση εκ νέου βάρους, μετά την απώλεια κάποιων κιλών.
Στην έρευνα, 195 ενήλικες που ήταν παχύσαρκοι και ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών ακολούθησαν μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων (800 kcal / ημέρα) για οκτώ εβδομάδες, χάνοντας κατά μέσο όρο το 12% του σωματικού τους βάρους.
Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για έναν χρόνο. Η διάρκεια του ύπνου τους μετρήθηκε χρησιμοποιώντας smartwatch και η ποιότητα του ύπνου τους μετρήθηκε με τον δείκτη ποιότητας ύπνου του Πίτσμπουργκ (PSQI), ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης.
Όσοι κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα, βρέθηκε ότι είχαν, κατά μέσο όρο, αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κατά 1,3 μονάδες μετά από έναν χρόνο, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνταν περισσότερες από έξι ώρες.
Ομοίως, ο ΔΜΣ για όσους είχαν κακή ποιότητα ύπνου αυξήθηκε κατά 1,2 μονάδες μετά από έναν χρόνο σε σύγκριση με εκείνους των οποίων ο ύπνος ήταν καλής ποιότητας. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν μπορούσε να αποδείξει ότι ο κακός ύπνος προκάλεσε αλλαγές στο βάρος, αλλά υποστήριξαν ότι ήταν πιθανό να συνεισφέρει.
«Το γεγονός ότι ο ύπνος έχει συνδεθεί στενά με τη διατήρηση ιδανικού βάρους είναι σημαντικό, καθώς πολλοί από εμάς δεν κοιμούνται το συνιστώμενο χρόνο που απαιτείται για τη βέλτιστη υγεία και λειτουργικότητα», δήλωσε ο καθηγητής Signe Torekov, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι περίπου δύο ώρες έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να έχουμε καλύτερο ύπνο.