Τα άτομα που δεν εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο και δημιουργούν επίσης «δυσανάλογη» απειλή για την υγεία των εμβολιασμένων ατόμων, ακόμη και σε περιοχές με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal. .
Η μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποίησε ένα μοντέλο από υπολογιστή με βάση την επαρχία του Οντάριο, για να προβλέψει τα ποσοστά μόλυνσης όταν αναμειγνύονται σε διάφορους βαθμούς μη εμβολιασμένοι και εμβολιασμένοι άνθρωποι. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε παράγοντες όπως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, η βασική ανοσία μεταξύ των μη εμβολιασμένων και τα ποσοστά ανοσίας μετά από λοίμωξη.
Τα μη εμβολιασμένα άτομα διέτρεχαν πάντα υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, ανέφερε η μελέτη. Τα εμβολιασμένα άτομα είχαν χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης όταν αναμειγνύονταν με άλλα εμβολιασμένα άτομα, όμως τα ποσοστά λοίμωξης ανέβηκαν όταν αναμίχθηκαν με μη εμβολιασμένα άτομα – είχαν ωστόσο μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα απολάμβαναν χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης όταν αναμειγνύονταν με εμβολιασμένα άτομα, επειδή τα εμβολιασμένα άτομα χρησίμευαν ως «ασπίδα», ανέφερε η μελέτη.
«Βρήκαμε ότι η επιλογή που κάνουν οι άνθρωποι που αρνούνται να εμβολιαστούν συμβάλλουν δυσανάλογα στον κίνδυνο μεταξύ εκείνων που εμβολιάζονται», έγραψαν οι ερευνητές.
«Αν και ο κίνδυνος που σχετίζεται με την αποφυγή εμβολιασμού κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας αφορά κυρίως άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα, οι επιλογές τους επηρεάζουν τον κίνδυνο ιογενούς μόλυνσης και μεταξύ αυτών που εμβολιάζονται με τρόπο δυσανάλογο με το ποσοστό των μη εμβολιασμένων στον πληθυσμό», εξήγησαν.
Η έρευνα δείχνει ότι το να μην εμβολιαστεί κάποιος δεν είναι απλώς μια προσωπική απόφαση, είπε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης: «Στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για συλλογική δράση. Δυστυχώς, σε ένα σύστημα μεταδοτικών ασθενειών είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και γι’ αυτό πρέπει να βασιζόμαστε στη δημόσια υγεία», είπε ο Δρ David Fisman, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Dalla Lana του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
«Η απόφαση να εμβολιαστείτε δεν μπορεί να θεωρηθεί απλώς θέμα προσωπικής επιλογής γιατί έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια των άλλων ανθρώπων στην κοινότητα», συμπλήρωσε.
Ο Δρ Fishman είπε ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, των πιστοποιητικών εμβολιασμού και άλλων μέτρων για τον περιορισμό της πρόσβασης των μη εμβολιασμένων σε δημόσιους χώρους. Περιορισμοί έχουν επιβληθεί και στο παρελθόν για να περιοριστεί η εξάπλωση άλλων μολυσματικών ασθενειών ή ακόμη και για να αποτραπεί το κάπνισμα σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, σημείωσε η μελέτη.