Η κατανάλωση καφέ εσπρέσο φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ιδιαίτερα στους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

«Ο καφές είναι το διεγερτικό ρόφημα που καταναλώνεται πιο συχνά παγκοσμίως και η Νορβηγία έχει τη δεύτερη υψηλότερη κατανάλωση καφέ στον κόσμο», έγραψαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Åsne Lirhus Svatun του The Arctic University στο Τρόμσο της Νορβηγίας.

«Λόγω της υψηλής κατανάλωσης καφέ, ακόμη και μικρές επιπτώσεις στην υγεία από το δημοφιλές ρόφημα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις και, ως εκ τούτου, είναι ένα σημαντικό θέμα για έρευνα», κατέληξαν οι ερευνητές. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Open Heart.

«Υπήρξαν αρκετές μελέτες που έδειξαν συσχέτιση με τον αφιλτράριστο καφέ και την αύξηση της ολικής χοληστερόλης», δήλωσε η Δρ Nieca Goldberg, καρδιολόγος στο Langone Health της Νέας Υόρκης, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Ο Δρ David Kao, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, προτείνει τη χρήση λιγότερων γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στον καφέ: «Για παράδειγμα, η αλλαγή σε υποκατάστατα φυτικής προέλευσης μπορεί να είναι χρήσιμη εάν το γάλα στον καφέ είναι συνήθεια».

Σημειώνει ότι η ολική χοληστερόλη που μετρήθηκε σε αυτή τη μελέτη περιλαμβάνει όλους τους τύπους χοληστερόλης: «Θα πρότεινα επίσης να εξετάσουμε την HDL, η οποία είναι καλή, έναντι της LDL, η οποία είναι κακή και όχι απλώς το σύνολο. Εάν η αλλαγή οφείλεται στην αύξηση της καλής HDL, τότε αυτό είναι πραγματικά επιθυμητό», εξήγησε ο καθηγητής.

Προτείνει επίσης στους ερευνητές να εξετάσουν άλλες διατροφικές συνήθειες και συνήθειες του τρόπου ζωής που συνδέονται με την κατανάλωση καφέ, όπως ορισμένα είδη γευμάτων ή υπερβολική κόπωση, που μπορεί να υποδηλώνουν μια άλλη πάθηση όπως η άπνοια ύπνου.

«Μερικές φορές η μεγάλη κατανάλωση καφέ είναι απλώς ένας δείκτης άλλων πραγμάτων», σημειώνει.

Η νέα μελέτη περιλάμβανε 21.083 στη βόρεια Νορβηγία. Η μέση ηλικία της ομάδας ήταν 56,4 έτη. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ κάθε επιπέδου κατανάλωσης καφέ και των επιπέδων ολικής χοληστερόλης και εξέτασαν την επίδραση του φύλου σε αυτά τα ευρήματα. Η ομάδα αναφοράς αποτελούνταν από όσους δεν έπιναν καφέ.

Η κατανάλωση 3 έως 5 εσπρέσο κάθε μέρα συνδέθηκε σημαντικά με αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης για άνδρες και γυναίκες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν εσπρέσο. Η κατανάλωση 6 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ φίλτρου ή στιγμιαίου κάθε μέρα συνδέθηκε επίσης με μεγαλύτερη ολική χοληστερόλη ορού για άνδρες και γυναίκες, σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καφέ.