Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είπε ότι η ακραία προσέγγιση της Κίνας για τον περιορισμό του κορωνοϊού δεν είναι βιώσιμη λόγω της εξαιρετικά μολυσματικής φύσης της παραλλαγής Όμικρον, αλλά ότι εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει ποια πολιτική θα ακολουθήσει.

«Γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό και έχουμε καλύτερα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, γι’ αυτό ο χειρισμός του ιού θα πρέπει να είναι πραγματικά διαφορετικός από αυτό που κάναμε στην αρχή της πανδημίας», είπε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ο ιός είχε αλλάξει σημαντικά από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν στα τέλη του 2019, όταν η Κίνα σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωσή του με lockdown.

Σημείωσε ότι ο ΠΟΥ είχε επανειλημμένα συμβουλέψει Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με τις προτεινόμενες στρατηγικές περιορισμού του κορωνοϊού, αλλά ότι «όσον αφορά την επιλογή των πολιτικών τους, εναπόκειται σε κάθε χώρα να κάνει την επιλογή της».

Η αυστηρότατη εφαρμογή του δόγματος μηδενικών κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα έχει προκαλέσει σημαντική δυσαρέσκεια και ελλείψεις τροφίμων στη Σαγκάη, όπου ορισμένοι κάτοικοι βρίσκονται σε καραντίνα για έξι εβδομάδες.

Ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Δρ Michael Ryan , δήλωσε ότι ο Οργανισμός αναγνώρισε ότι η Κίνα είχε αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση με τον κορωνοϊό πρόσφατα και επαίνεσε τις αρχές για τη διατήρηση του αριθμού των θανάτων σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

«Κατανοούμε γιατί η αρχική απάντηση της Κίνας ήταν να προσπαθήσει να καταστείλει τις λοιμώξεις στο μέγιστο επίπεδο, αλλά αυτή η στρατηγική δεν είναι βιώσιμη και άλλα στοιχεία της στρατηγικής απάντησης πρέπει να ενισχυθούν», είπε.

Ο Δρ Ryan πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες εμβολιασμού θα πρέπει να συνεχιστούν και τόνισε ότι «μια στρατηγική μόνο για την καταστολή δεν είναι ένας βιώσιμος τρόπος εξόδου από την πανδημία για καμία χώρα».

Ο Δρ Tedros είπε επίσης ότι ο οργανισμός προσπαθούσε να πείσει τη Βόρεια Κορέα και την Ερυθραία να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Ο Δρ Ryan τόνισε ότι οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη μετάδοση σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην εμφάνιση νέων παραλλαγών, αλλά ότι ο ΠΟΥ είναι ανίσχυρος να δράσει εκτός εάν οι χώρες αποδεχτούν τη βοήθειά του.