Ένας στους έξι θανάτους το 2019 αποδόθηκε στη ρύπανση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Planetary Health.
Η ανάλυση, με επικεφαλής μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, δείχνει ότι η ρύπανση έπαιξε ρόλο σε 9 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2019 – το έτος πριν από την πανδημία.
Αυτός ο αντίκτυπος είναι υψηλότερος από την ελονοσία, τη φυματίωση, τον HIV, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.
Παρά τις βελτιώσεις που έγιναν στη μείωση της ρύπανσης των υδάτων τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της ατμοσφαιρικής και χημικής ρύπανσης σημαίνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει σχετικά αμετάβλητο από το 2015. Η ατμοσφαιρική μόλυνση από μόνη της συνέβαλε στο 75% περίπου των αναφερόμενων θανάτων.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι παρόμοια με το κάπνισμα τσιγάρων. Βλάπτει τους πνεύμονες, εμποδίζοντάς μας να απορροφήσουμε το οξυγόνο που χρειαζόμαστε για τη ζωή», δήλωσε ο Δρ Keith Martin, εκτελεστικός διευθυντής της Κοινοπραξίας Πανεπιστημίων για την Παγκόσμια Υγεία και ένας από τυς συγγραφείς της μελέτης.
Ένα άλλο πρωταρχικό μέλημα είναι οι αυξανόμενοι αριθμοί ρύπανσης από χημικά και βαρέα μέταλλα, ιδιαίτερα της δηλητηρίασης από μόλυβδο.
Οι υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά, τα νεφρά και τη γνωστική λειτουργία. Αυτός ο τύπος ρύπανσης προκύπτει από μπαταρίες και ηλεκτρονικά απόβλητα, όπως είναι οι υπολογιστές.
Οι εκτιμήσεις της μελέτης για τους θανάτους από μόλυβδο και χημική ρύπανση είναι σύμφωνες με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το 2019.
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν κάνει κάποια βήματα για την καταπολέμηση της ρύπανσης, όμως πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων, που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους που αναφέρθηκαν.
Οι ειδικοί λένε ότι η ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα — και η ρύπανση σε μια χώρα μπορεί να οδηγήσει σε συνέπειες παγκοσμίου εύρους για την υγεία.
«Τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η ρύπανση είναι παγκόσμια προβλήματα που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις», δήλωσε ο Δρ Robert Dubrow, καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ.
Οι επιστήμονες που ηγήθηκαν της πρόσφατης ανάλυσης ελπίζουν ότι η έκθεση θα τονώσει την πολιτική δράση.
Οι προτεινόμενες οδοί για αλλαγή περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των επιπέδων ρύπανσης, τις επενδύσεις στην έρευνα, την ενίσχυση των συνεργασιών ελέγχου της ρύπανσης και την ανάδειξη αυτού του ζητήματος στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων -άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου- με καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι τρόποι βελτίωσης, τους οποίους, οι ερευνητές προτείνουν στην κοινωνία.
Μεμονωμένα, οι ερευνητές καλούν τους πολίτες του κόσμου να περιορίσουν το αποτύπωμα άνθρακα, με τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος, την αποφυγή της σπατάλης καθώς και με το να επιλέγουν όσο το δυνατόν γίνεται το περπάτημα ή το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης.
Καθώς η ποιότητα του αέρα επιδεινώνεται και αυξάνονται τα επίπεδα χημικής μόλυνσης, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός θανάτων λόγω ρύπανσης θα συνεχίσει να κορυφώνεται τα επόμενα χρόνια εάν δεν γίνουν ισχυρές παρεμβάσεις.