Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό παγκοσμίως μειώθηκε κατά περίπου 21% την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν στα περισσότερα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην εβδομαδιαία έκθεσή της για την πανδημία που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, η υπηρεσία υγείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωναϊού φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί μετά από εβδομάδες μείωσης από τα τέλη Μαρτίου, με περίπου 3,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα (αύξηση 1%).

Ο ΠΟΥ είπε ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν στην Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τον Δυτικό Ειρηνικό, ενώ μειώθηκαν στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Συνολικά καταγράφηκαν περίπου 9.000 θάνατοι.

Οι λοιμώξεις αυξήθηκαν περισσότερο από 60% στη Μέση Ανατολή και 26% στην Αμερική, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν παντού εκτός από την Αφρική, όπου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50%.

Τα στοιχεία για τον κορωνοϊό που αναφέρθηκαν από τον ΠΟΥ δεν περιλαμβάνουν τα πρόσφατα στοιχεία για την επιδημία που ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, η οποία δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει επίσημα τα δεδομένα που της έχουν ζητηθεί από τον οργανισμό.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, είπε ότι ο Οργανισμός εργάζεται για να πείσει τη Βόρεια Κορέα να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες και να δεχτεί βοήθεια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Σήμερα, η Βόρεια Κορέα ανέφερε περισσότερα από 262.000 περισσότερα ύποπτα κρούσματα, καθώς ο συνολικός αριθμός πλησιάζει τα 2 εκατομμύρια μια εβδομάδα αφότου η χώρα αναγνώρισε το ξέσπασμα του κορωνοϊού και προσπάθησε να επιβραδύνει τις μολύνσεις στον πληθυσμό της.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Δρ Tendros δήλωσε «βαθιά ανήσυχος» για την εξάπλωση του κορωναϊού στη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι ο πληθυσμός δεν ήταν εμβολιασμένος και ότι υπήρχε σημαντικός αριθμός ατόμων με υποκείμενες παθήσεις που θα μπορούσαν να τους θέσουν σε κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου.

Στον Δυτικό Ειρηνικό, ο ΠΟΥ είπε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αναφερόμενων κρουσμάτων ήταν στην Κίνα, όπου σημειώθηκε αύξηση 94%, δηλαδή περισσότερα από 389.000 νέα κρούσματα.

Μετά από εβδομάδες αυστηρού lockdown, οι κινεζικές αρχές λένε ότι θα επιτρέψουν σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα και εστιατόρια στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, τη Σαγκάη, να ανοίξουν ξανά υπό όρους την επόμενη εβδομάδα.