Περισσότερες από μία στις 10 περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι άνθρωποι μείωναν τον χρόνο που περνούσαν μπροστά στην τηλεόραση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είπαν ότι το να κάθεσαι μπροστά στη μικρή οθόνη μετά από ένα μεγάλο βραδινό γεύμα –και να συνεχίζεις να τσιμπολογάς κάποιο σνακ– είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κακής καρδιαγγειακής υγείας.
Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι περισσότερες από μία στις 10 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου θα μπορούσαν να προληφθούν, εάν οι άνθρωποι καθόταν μπροστά στην τηλεόραση λιγότερο από μία ώρα την ημέρα.
Αλλά, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, προτείνουν να σηκώνεστε για να κάνετε διάλειμμα από την τηλεόραση – και να κόψετε τα πατατάκια και τις σοκολάτες όταν παρακολουθείτε ταινίες και σειρές.
Ο Δρ Youngwon Kim, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και επισκέπτης ερευνητής στη μονάδα επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας στο Κέιμπριτζ, είπε: «Εκτός από τη μείωση του πραγματικού χρόνου που κάθεστε παρακολουθώντας τηλεόραση, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορεί να λάβετε, όπως το να διακόψετε την παρακολούθηση και να κάνετε κάποια ελαφριά άσκηση ενδιάμεσα. Θα μπορούσατε επίσης να προσπαθήσετε να αποφεύγετε τα σνακ – ιδιαίτερα τα ανθυγιεινά, όπως πατατάκια και σοκολάτες. Όλα αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου».
Τα πιο κοινά συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου είναι ο πόνος στο στήθος (στηθάγχη) και η δύσπνοια. Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσαν να προληφθούν εάν οι άνθρωποι παρακολουθούσαν λιγότερο από μία ώρα τηλεόραση κάθε μέρα, αλλά διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν υπολογιστές δεν είχαν προφανή κίνδυνο.
Η ομάδα εξέτασε τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που βλέπουν τηλεόραση και χρησιμοποιούν υπολογιστή στον ελεύθερο χρόνο, αξιολογώντας τις απαντήσεις τους στα ερωτηματολόγια. Τα ευρήματα σε μια παρακολούθηση 13 ετών έδειξαν ότι, σε σύγκριση με περισσότερες από τέσσερις ώρες τηλεόραση την ημέρα, υπήρχε 16% μικρότερη πιθανότητα στεφανιαίας νόσου εάν οι άνθρωποι παρακολουθούσαν λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, ανεξάρτητα από τον γενετικό κίνδυνο.
Για εκείνους που παρακολουθούσαν δύο έως τρεις ώρες τηλεόραση την ημέρα, υπήρχε 6% χαμηλότερος κίνδυνος να αναπτύξουν την πάθηση σε σύγκριση με όσους παρακολουθούσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες.
Η μελέτη διαπίστωσε ωστόσο ότι ο ελεύθερος χρόνος μπροστά από έναν υπολογιστή δεν φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο ασθένειας. Η ομάδα πρότεινε πιθανούς λόγους για αυτό, συμπεριλαμβανομένου του ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης τείνει να γίνεται το βράδυ μετά το δείπνο, συχνά το γεύμα με τις υψηλότερες θερμίδες της ημέρας, που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα λιπών και χοληστερόλης στο αίμα.
Οι άνθρωποι επίσης τσιμπολογούν περισσότερο μπροστά στην τηλεόραση παρά όταν χρησιμοποιούν υπολογιστή, ενώ η παρακολούθηση τηλεόρασης τείνει να είναι περισσότερο παρατεταμένη. Τα άτομα που χρησιμοποιούν υπολογιστή είναι πιο πιθανό να διακόπτουν τη δραστηριότητά τους συχνότερα, είπαν.