Μια μικρή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία κάνει ένα βήμα προς την ποσοτικοποίηση του κινδύνου για λοίμωξη από κορωνοϊό στα γυμναστήρια.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από νωρίς στην πανδημία ότι ο κορωνοϊός συνήθως εξαπλώνεται στον αέρα από σωματίδια αερολύματος που αποβάλλονται από μολυσμένα άτομα και όσο πιο δύσκολα αναπνέουν οι άνθρωποι -όπως όταν ασκούνται- τόσο περισσότερα σωματίδια αποβάλλουν. Αλλά πόσα περισσότερα;

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται εντατικά αποβάλλουν 132 φορές περισσότερα σωματίδια αερολύματος ανά λεπτό από τους ανθρώπους σε κατάσταση ηρεμίας.

Για τη μελέτη, 16 συμμετέχοντες σε στατικά ποδήλατα ανέπνεαν καθαρό αέρα μέσω μιας μάσκας προσώπου σιλικόνης και εξέπνεαν σε μια πλαστική σακούλα, εξαλείφοντας έτσι τις πηγές μόλυνσης, δήλωσε ο Δρ Christian Kähler, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ρευστομηχανικής και Αεροδυναμικής στο Universität der Bundeswehr του Μονάχου και συν-συγγραφέας της μελέτης. Η αποβολή σωματιδίων αερολύματός τους μετρήθηκε τόσο ενώ ήταν σε ηρεμία όσο και κατά την άσκηση.

Οι συμμετέχοντες εξέπνεαν περίπου 580 σωματίδια ανά λεπτό σε ηρεμία και 76.200 σωματίδια ανά λεπτό ενώ ασκούνταν εντατικά, σύμφωνα με τη μελέτη. Άτομα με υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης και μεγαλύτερη εμπειρία στην προπόνηση αντοχής εξέπνευσαν 85% περισσότερα αερολύματα.

«Αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων για μέτρα που βασίζονται σε δεδομένα για την ομαδική άσκηση σε εσωτερικούς χώρους», είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Συνέστησαν αυξημένο αερισμό στις αίθουσες άσκησης, τήρηση ασφαλών αποστάσεων μεταξύ των ασκουμένων και περιορισμό του χρόνου παραμονής στις αίθουσες αυτές.

Επιπλέον, συνιστούν διαλείμματα αερισμού 15 λεπτών μεταξύ των ομαδικών προπονήσεων, τεστ στους συμμετέχοντες πριν από την άσκηση, φίλτρα αέρα στον κλιματισμό και χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

«Αυτά τα δεδομένα όχι μόνο εξηγούν τις μεταδόσεις του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια ομαδικής άσκησης σε εσωτερικούς χώρους, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό καλύτερα στοχευμένων μέτρων για τη σωματική δραστηριότητα σε εσωτερικούς χώρους, όπως η φυσική αγωγή στα σχολεία, οι εκδηλώσεις χορού κατά τη διάρκεια γάμων ή τα μαθήματα γυμναστικής υψηλής έντασης», καταλήγει η μελέτη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη τους είχε αρκετούς περιορισμούς: Συμμετείχαν μόνο 16 άτομα και κανένας από αυτούς δεν είχε Covid-19, επομένως η πραγματική εξάπλωση των σωματιδίων αερολύματος του ιού δεν ποσοτικοποιήθηκε.