Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε ότι το να καθόμαστε με τις ώρες δεν είναι καλό για την υγεία μας. Όμως μια νέα έρευνα δείχνει τώρα ακριβώς πόσο κακό μπορεί να είναι.
Σε μια μελέτη που παρακολούθησε περισσότερους από 100.000 ενήλικες από 21 χώρες για περισσότερα από 1 0 χρόνια, ο περισσότερος χρόνος καθισιού κατά τη διάρκεια της ημέρας συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και καρδιακών παθήσεων. Ο συνδυασμός παρατεταμένου καθισιού και σωματικής αδράνειας ήταν ιδιαίτερα επιβλαβής – σχεδόν τόσο κακός όσο το κάπνισμα.
Όμως το ευχάριστο μήνυμα από τη μελέτη είναι ότι η ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας φάνηκε να μειώνει τους κινδύνους από το παρατεταμένο καθισιό, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Αν πρέπει να κάθεστε για αρκετή ώρα, η περισσότερη άσκηση άλλες ώρες της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να αντισταθμίσετε τους κινδύνους», λέει ο ερευνητής της μελέτης Δρ Scott Lear, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά.
«Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για να κινούνται – και να υποφέρουν αν δεν το κάνουν», σημειώνει ο Δρ Harlan Krumholz, MD, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Η μελέτη έδειξε ότι το να κάθεσαι για 8 ή περισσότερες ώρες την ημέρα συνδέθηκε με περίπου 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου ή θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά την περίοδο της μελέτης, σε σύγκριση με εκείνους που κάθονταν μόνο για τέσσερις ώρες. Όσοι καθόταν πολλές ώρες είχαν επίσης 49% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια.
Ακόμη και 6 έως 8 ώρες καθημερινού καθίσματος συσχετίστηκε με 12% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Αυτό ίσχυε για ανθρώπους που ζούσαν τόσο σε χώρες υψηλού, όσο και μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος.
Τα οφέλη για την υγεία της σωματικής δραστηριότητας ήταν επίσης ξεκάθαρα στη μελέτη. Τα άτομα που κάθονταν περισσότερο και ήταν λιγότερο δραστήρια είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο (έως και 50%), αλλά για τα άτομα που κάθονταν περισσότερο και ήταν δραστήρια άλλες ώρες μέσα στην ημέρα, ο κίνδυνος ήταν μόνο 17%.
Τέλος, όσοι κάθονταν λιγότερο και ήταν και δραστήριοι τις υπόλοιπες ώρες είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και καρδιακής νόσου.
Ο Δρ Krumholz λέει ότι η σχέση μεταξύ της ώρας που κάθεται κάποιος και του πρόωρου θανάτου και των καρδιακών παθήσεων είναι «λογική και η λύση –περισσότερη σωματική δραστηριότητα– έχει λίγα αρνητικά και πολλά θετικά. Καθώς η κοινωνία μας στρέφεται όλο και περισσότερο προς περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες και λιγότερη σωματική δραστηριότητα, πρέπει να εξετάσουμε ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η τάση στη μακροπρόθεσμη υγεία μας».