Νιώθετε ότι ξεχνάτε πράγματα; Δυσκολεύεστε να ταιριάξετε ονόματα με πρόσωπα τελευταία; Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είστε καλά ή ότι οι δεξιότητες σκέψης σας εξασθενούν. Μπορεί απλώς να μην κοιμάστε αρκετά.
Οι ερευνητές γνώριζαν από καιρό ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη σχεσιακή μνήμη, την ικανότητα του εγκεφάλου να κάνει συνδέσεις μεταξύ αντικειμένων, τόπων, ανθρώπων και γεγονότων. Αυτό που δεν έχουν εντοπίσει είναι τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου για να βοηθήσει τη μνήμη να κάνει τις σωστές συνδέσεις.
Για να το ανακαλύψουν, δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο κατασκεύασε μοντέλα υπολογιστή του θαλάμου και του φλοιού του εγκεφάλου και μελέτησε τη δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια μιας τεχνητής εκδοχής βαθύ ύπνου και εγρήγορσης.
Κατά τη διάρκεια της μοντελοποίησης σε υπολογιστή, οι ερευνητές είτε ενίσχυσαν είτε αποδυνάμωσαν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, ανάλογα με το πόσο ενεργοί ήταν. Αρχικά, εκπαίδευσαν το μοντέλο του υπολογιστή κατά τη διάρκεια της λειτουργίας εγρήγορσης ώστε να συσχετίζει άμεσα ένα πράγμα με ένα άλλο, όπως τα A+B και B+C.
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, παρατήρησαν πώς το δίκτυο έκανε έμμεσους συσχετισμούς, όπως A+C, από μόνο του. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο The Journal of Neuroscience.
Ο Δρ Maxim Bazhenov, ένας από τους ερευνητές, εξήγησε ότι οι έμμεσες συνδέσεις συμβαίνουν επειδή οι νευρώνες που σχετίζονται με τα A, B και C πυροδοτούνται όλοι με κοντινή σειρά, που ονομάζεται επανάληψη ύπνου, η οποία δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ και των τριών νευρώνων.
«Ως εκ τούτου, μετά τον ύπνο, η ενεργοποίηση οποιασδήποτε ομάδας, όπως η Α, ενεργοποίησε και όλες τις άλλες σχετικές ομάδες, όπως η Β και η C», είπε σε μια προετοιμασμένη δήλωση.
Ο θάλαμος είναι το μέρος του εγκεφάλου που συλλαμβάνει αισθητηριακές ενδείξεις και τους δίνει νόημα και ο φλοιός είναι απαραίτητος για τη μνήμη, τη μάθηση και τη λήψη αποφάσεων. Οι νευρώνες μας λαμβάνουν αισθητηριακές πληροφορίες όταν είμαστε ξύπνιοι, αλλά είναι κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου που ο φλοιός δίνει νόημα σε όσες πληροφορίες λάβαμε την ημέρα. Ενώ συμβαίνει αυτό, ο εγκέφαλος επαναλαμβάνει την ηλεκτρική δραστηριότητα που ονομάζεται «αργά κύματα».
Η επανάληψη ύπνου ενεργοποιεί τη δραστηριότητα μεταξύ των νευρώνων που τους επιτρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους και τον κύριο τρόπο που ο εγκέφαλος δημιουργεί, αλλάζει ή διαγράφει αναμνήσεις.
Το μοντέλο που βασίζεται σε υπολογιστή βοήθησε κυρίως τους ερευνητές να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος συνδέει φαινομενικά άσχετα κομμάτια πληροφοριών. Αλλά ρίχνει επίσης φως σε αυτό που μπορεί να μην λειτουργεί σε άτομα με ορισμένες νευρολογικές ή ψυχιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν τη μνήμη, όπως η σχιζοφρένεια ή οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.