Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, Γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εκτέλεση πνευματικά απαιτητικών εργασιών για περισσότερες από 6 ώρες οδηγεί σε συσσώρευση γλουταμινικού στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ενός μορίου που εμπλέκεται στη μάθηση και τη μνήμη, το οποίο μπορεί να είναι τοξικό σε υψηλά επίπεδα.
«Η κόπωση μπορεί να είναι μια αντίδραση του οργανισμού για τη μείωση της συσσώρευσης γλουταμινικού», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Antonius Wiehler, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Παρισιού. Με άλλα λόγια, αυτό το αίσθημα κούρασης θα μπορούσε να είναι ο τρόπος του εγκεφάλου σας να σας πει να σταματήσετε, ώστε τα επίπεδα γλουταμινικού να μην αυξηθούν.
Οι ερευνητές χώρισαν 40 άτομα σε δύο ομάδες για τη μελέτη τους. Η μία ομάδα αφιέρωσε περισσότερες από 6 ώρες σε απαιτητικά πνευματικές εργασίες, ενώ στην άλλη ομάδα δόθηκαν ευκολότερες εργασίες.
Στο τέλος της ημέρας, η ομάδα που έπρεπε να σκεφτεί σκληρά έδειξε περισσότερα σημάδια κόπωσης και μια τάση να ευνοεί τις γρήγορες ανταμοιβές και τη λιγότερη προσπάθεια.
Για παράδειγμα, επέλεξαν να λάβουν ένα μικρότερο χρηματικό ποσό αμέσως, σε σύγκριση με ένα μεγαλύτερο ποσό αργότερα. Και ήταν πιο πιθανό από την άλλη ομάδα να επιλέξουν ένα χαμηλότερο επίπεδο δυσκολίας για μια εργασία 30 λεπτών και ένα χαμηλότερο επίπεδο αντίστασης για μια βόλτα 30 λεπτών με ένα στατικό ποδήλατο.
Με άλλα λόγια, έκαναν επιλογές που απαιτούσαν λιγότερο αυτοέλεγχο και επομένως λιγότερη προσπάθεια.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τη χημεία του εγκεφάλου των ατόμων που μελετούσαν, εντοπίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα γλουταμινικού σε όσους έκαναν έντονη πνευματική εργασία.
«Είναι σημαντικό να περιοριστεί η απελευθέρωση γλουταμινικού», δήλωσε ο Δρ Wiehler, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή το μόριο είναι χρήσιμος πόρος μέσα στα κύτταρα, αλλά δυνητικά τοξικό σε περίσσεια έξω ή μεταξύ των κυττάρων.
Ένα συμπέρασμα από αυτήν την έρευνα: Δεν είμαστε μηχανές. Χρειαζόμαστε ξεκούραση για να τον εγκέφαλό μας μετά από μια πνευματικά δύσκολη μέρα.
«Τα διαλείμματα και ο ύπνος είναι σημαντικά», σύμφωνα με τον Δρ Wiehler. Επομένως, φροντίστε να κάνετε διαλείμματα 10 έως 15 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας και να απολαμβάνετε 8 ώρες ύπνου τη νύχτα.
Επίσης, προσπαθήστε να παίρνετε τις σημαντικές αποφάσεις όταν είστε ξεκούραστοι.