Ένας νέος τύπος θεραπείας του καρκίνου που χρησιμοποιεί έναν κοινό ιό για να μολύνει και να καταστρέψει τα επιβλαβή κύτταρα δείχνει πολλά υποσχόμενος στις πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες: Ο καρκίνος ενός ασθενούς εξαφανίστηκε, ενώ άλλοι είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται.
Η θεραπεία βασίζεται σε μια εξασθενημένη μορφή του ιού του απλού έρπητα που έχει τροποποιηθεί για να σκοτώνει όγκους.
Θα χρειαστούν μεγαλύτερες, μακροχρόνιες μελέτες, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η θεραπεία που χορηγείται με ένεση μπορεί τελικά να προσφέρει σωτηρία σε περισσότερα άτομα με προχωρημένο καρκίνο.
Ο 39χρονος Krzysztof Wojkowski είναι ένας από τους ασθενείς που συμμετείχαν στην εν εξελίξει δοκιμή ασφάλειας φάσης 1, που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Royal Marsden NHS Foundation Trust.
Διαγνώστηκε το 2017 με καρκίνο των σιελογόνων αδένων, στο στόμα. Παρά τη χειρουργική επέμβαση και άλλες θεραπείες, ο καρκίνος του συνέχισε να επεκτείντεται.
Ωστόσο, η θεραπεία με τον ειδικά τροποποιημένο ιό φαίνεται να έχει καθαρίσει τον καρκίνο του: «Έκανα ενέσεις κάθε δύο εβδομάδες για πέντε εβδομάδες που εξάλειψαν εντελώς τον καρκίνο μου. Είμαι χωρίς καρκίνο εδώ και δύο χρόνια».
Οι ενέσεις, που γίνονται απευθείας στον όγκο, επιτίθενται στον καρκίνο με δύο τρόπους – εισβάλλοντας στα καρκινικά κύτταρα και κάνοντας τα να διαλυθούν και ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Περίπου 40 ασθενείς έχουν δοκιμάσει τη θεραπεία που ονομάζεται RP2 ως μέρος της δοκιμής. Σε ορισμένους δόθηκε μόνο αυτή, ενώ άλλοι έλαβαν και ένα άλλο αντικαρκινικό φάρμακο που ονομάζεται nivolumab.
Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο στο Παρίσι, δείχνουν:
-Τρεις στους εννέα ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε μόνο RP2 είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται
-Επτά στους 30 που είχαν συνδυασμένη θεραπεία φάνηκε να ωφελούνται επίσης
-Οι παρενέργειες ήταν γενικά ήπιες (π.χ. κούραση)
Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Kevin Harrington, δήλωσε ότι οι αντιδράσεις στη θεραπεία ήταν «πραγματικά εντυπωσιακές» σε μια σειρά προχωρημένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου και ενός σπάνιου τύπου καρκίνου των ματιών.
«Είναι σπάνιο να δει κανείς τόσο καλά ποσοστά ανταπόκρισης σε κλινικές δοκιμές πρώιμου σταδίου, καθώς ο πρωταρχικός τους στόχος είναι να ελέγξουν την ασφάλεια της θεραπείας και αφορούν ασθενείς με πολύ προχωρημένους καρκίνους για τους οποίους οι τρέχουσες θεραπείες έχουν σταματήσει να λειτουργούν», είπε.