Όταν αισθάνονται άγχος, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να επικεντρωθούν στις αρνητικές συμπεριφορές του συντρόφου τους παρά στις θετικές συμπεριφορές του, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αγχωτικές συνθήκες της ζωής μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα ζευγάρια αλληλεπιδρούν και να επηρεάσουν τις ατομικές τους συμπεριφορές. Αλλά αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει αυτό που οι άνθρωποι παρατηρούν στον σύντροφό τους.
«Βρήκαμε ότι τα άτομα που ανέφεραν ότι βίωναν αγχωτικά γεγονότα έξω από τη σχέση τους, όπως προβλήματα στη δουλειά, ήταν ιδιαίτερα πιθανό να παρατηρήσουν ότι ο σύντροφός τους δεν τους έδινε αρκετή σημασία», δήλωσε η Δρ Lisa Neff, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Η Δρ Neff και οι συνεργάτες της έκαναν μια καθημερινή μελέτη σε 79 ετεροφυλόφιλα νιόπαντρα ζευγάρια. Τα ζευγάρια συμπλήρωναν ένα «ημερολόγιο» κάθε βράδυ για 10 ημέρες, όπου κατέγραφαν τόσο τη δική τους συμπεριφορά όσο και τη συμπεριφορά του συντρόφου τους. Πριν από τη μελέτη, συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα γεγονότα που τους προκαλούσαν άγχος στη ζωή τους.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν πρόσφατα πιο αγχωτικά γεγονότα στη ζωή τους ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο να εντοπίζουν τις καθημερινές αρνητικές συμπεριφορές του συντρόφου τους – αλλά όχι και τις θετικές. Επίσης, γενικά αντιλαμβάνονταν ότι ο σύντροφός τους προκαλεί περισσότερη αρνητική διάθεση, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λιγότερα στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή τους.
Η μελέτη των νεόνυμφων υπογραμμίζει τη σημασία των αποτελεσμάτων, είπε η Δρ Neff, επειδή τα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να επικεντρωθούν στη θετική συμπεριφορά και να αγνοήσουν την αρνητική συμπεριφορά κατά την περίοδο του «μήνα του μέλιτος» του γάμου τους.
«Μία κατεύθυνση θα ήταν να εξεταστεί εάν οι βλαβερές συνέπειες του στρες μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονες μεταξύ των ζευγαριών που δεν βρίσκονται πλέον στην αρχική φάση των σχέσεών τους», είπε: «Αλλά το γεγονός ότι βρήκαμε αυτές τις επιδράσεις σε ένα δείγμα νεόνυμφων μιλά για το πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του στρες στις σχέσεις μας».
Είναι σημαντικό ότι μια και μόνο αγχωτική μέρα δεν φάνηκε να κάνει τους συντρόφους να επικεντρώνονται στην αρνητική συμπεριφορά των συντρόφων τους, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αντίθετα, μια μακρύτερη χρονικά συσσώρευση αγχωτικών συνθηκών ζωής φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά το αν κάποιος εστίαζε στα θετικά ή αρνητικά του συντρόφου του.