Η αυστηρή ανατροφή των παιδιών προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό τους που αυξάνουν τον κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
«Ανακαλύψαμε ότι η ανατροφή των παιδιών που εκλαμβάνεται ως αυστηρή από εκείνα, με σωματική τιμωρία και ψυχολογική χειραγώγηση, μπορεί να εισαγάγει ένα επιπλέον σύνολο οδηγιών για το πώς διαβάζεται ένα γονίδιο ώστε να ενσωματωθεί στο DNA. Έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι αυτές οι ίδιες οι αλλαγές μπορούν να προδιαθέσουν το αναπτυσσόμενο παιδί σε κατάθλιψη. Αυτό δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό εάν τα παιδιά έχουν πιο υποστηρικτική ανατροφή», δήλωσε η Δρ Evelien Van Assche, σε ένα δελτίο Τύπου για τη μελέτη.
Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 10% των ενηλίκων.
Στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Leuven συμμετείχαν 23 αγόρια και κορίτσια μεταξύ 12 και 16 ετών στο Βέλγιο. Τα παιδιά δήλωσαν ότι οι γονείς τους ήταν χειριστικοί, αυστηροί και χρησιμοποιούσαν σωματική τιμωρία. Οι ερευνητές τα συνέκριναν με συνομηλίκους με πιο υποστηρικτικούς γονείς.
Η χαρτογράφηση του γονιδιώματος αποκάλυψε ότι η πρώτη ομάδα είχε αυξημένη διακύμανση στη μεθυλίωση, η οποία συνδέεται με την κατάθλιψη: Ένα μικρό χημικό μόριο προστίθεται στο DNA, αλλάζοντας τον τρόπο ανάγνωσης των οδηγιών – προκαλώντας, για παράδειγμα, ένα γονίδιο να αυξάνει ή να μειώνει την ποσότητα του ενζύμου που παράγει.
«Αυτά τα παιδιά που ανέφεραν σκληρότερη ανατροφή έδειξαν τάση προς την κατάθλιψη και πιστεύουμε ότι αυτή η τάση έχει ενσωματωθεί στο DNA τους μέσω της αυξημένης διακύμανσης στη μεθυλίωση», είπε η Δρ Van Assche: «Τώρα εξετάζουμε το αν μπορούμε να κλείσουμε τον κύκλο συνδέοντάς τη με μια μεταγενέστερη διάγνωση κατάθλιψης και ίσως χρησιμοποιήσουμε αυτήν την αυξημένη διακύμανση μεθυλίωσης ως δείκτη, για να προειδοποιήσουμε εκ των προτέρων ποιος μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει κατάθλιψη ως αποτέλεσμα της ανατροφής του».
Η ερευνήτρια είπε επίσης ότι είναι «πιθανό» οποιοδήποτε σημαντικός παράγοντας άγχους στην παιδική ηλικία να μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης αργότερα στη ζωή.