Μια νέα μελέτη για το πώς τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφών όπως παγωτά, χοτ ντογκ και αναψυκτικά συνέβαλε σε περίπου 57.000 πρόωρους θανάτους στη Βραζιλία το 2019.
Αυτό ήταν περίπου το 10% των πρόωρων θανάτων στη Βραζιλία σε άτομα ηλικίας 30 έως 69 ετών εκείνο το έτος, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine. Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (Ulta-Processed Food – UPF) κυμαινόταν από 13% έως 21% της συνολικής πρόσληψης τροφής στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 69 ετών που συμπεριλήφθηκε στη μελέτη, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Η κατανάλωση UPF συνδέεται με πολλές ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, ορισμένοι καρκίνοι και άλλες ασθένειες, και αντιπροσωπεύει μια σημαντική αιτία αποτρέψιμων, πρόωρων θανάτων μεταξύ των ενηλίκων της Βραζιλίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Eduardo A.F. Nilson του Κέντρου Επιδημιολογικής Έρευνας για τη Διατροφή και την Υγεία και του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σε χώρες υψηλού εισοδήματος όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία, όπου οι UPF αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης, ο εκτιμώμενος αντίκτυπος θα είναι ακόμη μεγαλύτερος – το American Journal of Clinical Nutrition ανέφερε το 2021 ότι περίπου το 57% των θερμίδων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
Η μελέτη στη Βραζιλία μοντελοποίησε δεδομένα από εθνικές διατροφικές έρευνες για να εκτιμήσει πόσα UPF καταναλώθηκαν από διαφορετικές ομάδες που ορίζονται ανά ηλικία και φύλο στη Βραζιλία. Οι ερευνητές υπολόγισαν εν συνεχεία τον αριθμό των πρόωρων θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν διαφορετικές ομάδες είχαν μειώσει την πρόσληψη UPF κατά 10%, 20% και 50%.
«Ακόμη και η μείωση της κατανάλωσης UPF στα επίπεδα που υπήρχαν μόλις πριν από μια δεκαετία θα μείωνε τους σχετικούς πρόωρους θανάτους κατά 21%. Χρειάζονται επειγόντως πολιτικές που αποθαρρύνουν την κατανάλωση UPF», είπε ο Δρ Nilson.
Η Δρ Maura Walker, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε ωστόσο ότι η έρευνα δεν συνέδεσε άμεσα τους πρόωρους θανάτους με τα UPF: «Είναι πιθανό τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα να είναι μόνο ένας παράγοντας που οδηγεί σε παθήσεις όπως η υπέρταση και η παχυσαρκία και να συνδέονται έτσι με τη θνησιμότητα στην πραγματικότητα», είπε.