Ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε τα 8 δισεκατομμύρια από χθες, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης αύξησης του πληθυσμού.

Τα Ηνωμένα Έθνη δημιούργησαν έναν ιστότοπο για την «Ημέρα των 8 δισεκατομμυρίων», αποκαλώντας την εξέλιξη ως «ορόσημο στην ανθρώπινη ανάπτυξη» και «μια ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα και την πρόοδο, λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ευθύνη της ανθρωπότητας για τον πλανήτη».

Τα Ηνωμένα Έθνη απέδωσαν την αύξηση του πληθυσμού στο γεγονός ότι οι άνθρωποι πλέον ζουν περισσότερο λόγω των σύγχρονων ιατρικών, διατροφικών και υγειονομικών εξελίξεων, καθώς και «υψηλών και επίμονων επιπέδων γονιμότητας σε ορισμένες χώρες».

Ωστόσο, παρά το εντυπωσιακό νούμερο που έφτασε ο πληθυσμός της Γης, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού επιβραδύνεται: Χρειάστηκαν 12 χρόνια για να αυξηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός από τα 7 δισεκατομμύρια στα 8 δισεκατομμύρια, αλλά θα χρειαστούν 15 χρόνια για να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια.

Οι ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών –ιδιαίτερα των αφρικανικών χωρών– προκαλούν σοβαρή ανησυχία, ανέφερε σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Τα μέρη όπου ο πληθυσμός αυξάνεται ταχύτερα είναι τα φτωχότερα μέρη της Γης.

«Δισεκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν. Εκατοντάδες εκατομμύρια αντιμετωπίζουν την πείνα, ακόμη και τον λιμό. Πληθυσμοί ρεκόρ βρίσκονται σε κίνηση αναζητώντας ευκαιρίες και ανακούφιση από τα οικονομικά προβλήματα και τις κακουχίες, τους πολέμους και τις κλιματικές καταστροφές», προειδοποίησε: «Αν δεν γεφυρώσουμε το τεράστιο χάσμα μεταξύ των παγκόσμιων εχόντων και μη, ετοιμαζόμαστε για έναν κόσμο 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων γεμάτο εντάσεις και δυσπιστία, κρίσεις και συγκρούσεις».

Διεθνή think tank κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για μια διαφαινόμενη καταστροφική έλλειψη πόρων μεταξύ των μη εχόντων.

Περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι στην υποσαχάρια Αφρική ζουν ήδη χωρίς αρκετό φαγητό. Με την προβλεπόμενη ταχεία αύξηση του πληθυσμού εκεί, «μεγάλο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής θα είναι μη βιώσιμο μέχρι τα μέσα του αιώνα», σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης.

«Κάθε άτομο χρειάζεται καύσιμα, ξύλο, νερό και ένα μέρος που να το αποκαλεί σπίτι», ανέφερε η Stephanie Feldstein, διευθύντρια πληθυσμού και βιωσιμότητας στο Κέντρο για τη Βιολογική Ποικιλότητα.

Ο Γκουτιέρες είπε ότι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων και ο μετασχηματισμός αυτών των ζοφερών προβλέψεων είναι μέσα στις δυνατότητες του κόσμου μέσω «σχετικά μικρών επενδύσεων στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, καλό θα ήταν να θυμηθούμε τα λόγια ενός από τους σοφότερους παρατηρητές της ανθρωπότητας, του Μαχάτμα Γκάντι: “Ο κόσμος έχει αρκετά για τις ανάγκες όλων – αλλά όχι για την απληστία όλων”», κατέληξε.